MIND your GUT: a migrén okai is a bélben keresendők!

Shutterstock 1560809234


Szoros kapcsolat van a bél-agy tengely és az idegrendszer között, amit részben a bolygóideg mediál, részben a bélflórát alkotó baktériumok által termelt anyagcsere termékek közvetítenek. 


A migrén kialakulásának központjában a thalamus fáradás áll, ez a köztiagyban lévő átkapcsoló relé. Ezen átmegy az összes érzőideg, és befolyásolja, hogy a fájdalomérzet kialakul-e, és ha igen, akkor milyen súlyosságú lesz az. A thalamus "készültségi" állapotát egyéb agyterületek (főképp a hypothalamus) vezérli, és ezzel összefüggésben is jelennek meg a migrénről közismert vegetatív tünetek. 

Az, hogy egy stressz okozta vállövi feszültség miért válik súlyos munkaképtelenséget, levertséget, akár hányásig fokozódó rosszullétet okozó állapottá, ami napokig tart, nos ezt a thalamus szabályozásból és annak túlterhelésből tudjuk levezetni. Ennek megfelelően az oki megelőző kezelés középpontjában is a "thalamus fáradást" előidéző (sok esetben gyulladásos) tényezők felderítése és kiiktatása áll. Ezek között a gyakorlatban első helyen szerepelnek a bélflóra és azzal kapcsolatos kóroki tényezők.

Az alábbi videót szakembereknek ajánljuk, amelyben Prof. Dr. Rami Burstein a Harvard Egyetem Fejfájás Kutató központjának vezetője a fejfájás kóroktanáról beszél.

Új utak a migrén terápiában: komplex migrén-rendelés 


A migrén terápiájában a személyre szabott gyógyszeres kezelést kiegészíti a komplex több orvosi területet felölelő terápia, ma már elavult az a nézet, hogy csak gyógyszeresen kezelik a fejfájást. Az utóbbi néhány évben egyre több olyan hatóanyagot fedeztek fel a kutatók, amelyek kifejezetten a migrénért felelőssé tehető CGRP rendszert célozzák meg, vagyis célzottan kezelhető a fejfájás. 

Rami Burstein professzor elméletét érthető köznyelven is elmagyarázza a MIND Klinika neurológus szakorvosa, Dr. Tóth Adrián


Dr. Tóth Adrián elmagyarázza, hogy a talamusz fáradás miért vált ki migrénes rohamot, és miért fontos, hogy a betegek életmódbeli változásokat is tegyenek a gyógyulás érdekében. Ilyen a minőségi alvás, és lehetőség szerint a stressz kerülése is. A bél-agy tengelyen keresztül a bélflóra egészsége is befolyásolja a migrén súlyosságát. Vagyis hogyan okozhat a diszbiózis a krónikus gyulladáson keresztül migrént? A migrén és a mikrobiom

A fejfájás és ezen belül a migrén kezelésében forradalmi változások történnek, és ma már a hatékony kezelés során több orvosi szakterület összedolgozva tudjuk , megtalálni a rohamokat kiváltó okokat, illetve hatékonyan megelőzni azokat. Mit keres egy gasztroenterológus és egy neurológus egy fejfájásos beteg kezelésében, és hogyan segíti a bél-agy tengely menti diagnosztika a migrénesek életét? Rangos Katalin vendége volt a Heti Vizitben Dr. Tóth Adrián és Dr. Schwab Richárd.Túl a migrénen

Az utóbbi időszakban óriási előrelépés történt a migrénterápiában, és személyre szabott kezelésekkel, amelyek a MIND Klinikán elérhetőek, fantasztikus eredmények érhetők el. A migrén legyőzhető. Dia 34 évig szenvedett a fejfájástól, a MIND Klinikán teljesen megszabadult a migréntől.  


Dia 34 évet töltött elviselhetetlen migrénes rohamok fogságában. A MIND Klinika fejfájás központjában Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus végül diagnosztizálta a betegségét, megtalálta a migrénjét kiváltó okokat, és egyénre szabott kezelést alkalmazott Diánál, akinek azóta sem volt migrénje. Egyetlenegyszer sem. Hallgassa meg Dia történetét az alábbi podcast beszélgetésben!


Keresse fel a MIND Klinika szakorvosait, ha:

  • hosszú idő óta szenved akár migrénes, akár tenziós fejfájásban 
  • ha az eddigi gyógykezelés jelentős javulást nem ért el
  • korábban sosem fájt a feje, de újabban fejfájást tapasztal vagy korábbi fejfájásának jellege megváltozott: intenzitásban, gyakoriságban, erősségben.

Feltétlenül jelentkezzen, ha fejfájását fizikai terhelés fokozza, ha szokatlan tüneteket tapasztal (arczsibbadás-, végtagzsibbadás, ügyetlenség, megváltozik az arc szimmetriája, szótalálási nehézség). Ilyen esetben azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek a tünetek komolyabb betegségre utalhatnak!


Személyre szabott megközelítéssel, neurológus, radiológus, gasztroenterológus, dietetikus kollégák várják Önt.  
Dia Allo 2

Kapcsolódó tartalmak:


A Nők Lapja Egészségben jelent meg, Hajnal Éva tollából Dia története, aki 34 évet töltött pokoli migrénes rohamok fogságában. A MIND Klinika fejfájás központjában Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus diagnosztizálta a betegségét, térképezte fel a migrénjét kiváltó okokat és alkalmazott nála egyénre szabott kezelést. Diának azóta sem volt migrénje!


ELOLVASOM
Shutterstock 643664680

Kezdődhet a bélrendszerben a fejfájás? 

Az nlc.hu cikkében Dr. Schwab Richárd arról beszél, hogy milyen forradalmi változások történnek a migrén-terápiában, és több orvosi szakterület összedolgozva, hogyan képes megtalálni a rohamokat kiváltó okokat, illetve hatékonyan megelőzni azokat. Mindenkinek, de főként a migréntől rendszeresen szenvedőknek érdemes elolvasni ezt az írást.

ELOLVASOM
Ceujgh Migren 2022 1

A mikrobiom-asszociált gyulladás és a migrén: a bél–agy tengely újabb állomása? Dr. Jarecsny Tamás, a Mind Klinika neurológus szakorvosa arról ír, hogy hogyan adjunk gyakorlati támpontokat a betegellátásban a tüneti és oki tényezők feltérképezéséhez, illetve ezekkel kapcsolatos életmód-tényezők azonosításához. Ez az összefoglaló a környezeti tényezők hosszú távú hatásait – a mikrobiom-változással kialakuló gyulladásos és anyagcsere eltéréseket – helyezi el a migrén patofiziológiájának legújabb eredményei mellé.

ELOLVASOM
A Dizjn Kezdeti

Hogyan gyógyítható a migrén a mikrobiom egyensúlyának helyreállításával? Interjú Dr. Tóth Adriánnal a Csillagpont Rádió adásában.

A humán mikrobiom a fejfájás kezelésében is nagy áttörést hozott, és új perspektívába helyezte a migrén kóroktanának tényezőit is. Klinikánkon ezért a migrénes beteg a neurológus mellett gasztroenterológussal is találkozik. E komplex szemlélettel és a legkorszerűbb személyre szabott gyógyszeres terápiával már sok beteg szabadult meg nálunk véglegesen a kínzó migréntől.


MEGHALLGATOM
Image0

A migrén megítélésében és kezelésében az elmúlt pár évben forradalmi változások történtek.

Olvassa el a HVG által készített interjút, melyben klinikánk neurológusát Dr. Tóth Adriánt, valamint Hadnagy Viktória dietetikust kérdezték a legújabb migrénellenes készítményekről, valamint arról, hogy milyen szerepe van a mikrobiom helyreállításának és ezáltal a táplálkozásnak a migrén kezelésében.

ELOLVASOM
54302855 F93a81bca313814584e5366d58d8da8c Wm

Ma is tanultam valamit podcast vendégei, dr. Schwab Richard belgyógyász, gasztroenterológus és dr. Szatmári Szabolcs neurológus szerint ma már sokkal többet tehetünk a migrén gyógyításáért, mint gondolnánk. Tévhit, hogy a migrén kezelhetetlen betegség és nem kell beletörődni a mindennapi életet lehetetlenné tevő fájdalomba. Olyan felfedezések, tudományos áttörések történtek ugyanis az elmúlt években, amelyek túllépnek a szokásos gyógyszeres kezeléseken. Például az, hogy a bélflóra és a fejfájás között közvetlen és egyre inkább megismert, szoros kapcsolat áll fenn. Személyre szabott diagnózissal, célzottan pedig az esetek 90 százalékában ma már tartós javulást lehet elérni.

Meghallgatom