Tudástár

Cikkek

2023. június 21.

A bélflóra szerepe a vastagbélrák kialakulásában

A mikrobiommal asszociált betegségekkel kapcsolatban az elmúlt 10 évben robbanásszerű. fejlődésnek lehetünk tanúi. Egyre több korábban ismeretlen eredetű anyagcsere, ill. gyulladásos betegségről derült ki, hogy ide tartozik, és tisztázódott a pathomechanizmusa - és most ehhez kezdenek a daganatok is felzárkózni. Eddig is ismert volt pl. az elhízás, diabates vonatkozásában, hogy fokozott daganatkockázattal járnak, de ennek kóroktana nem volt ismeretes. A mikrobiom és a célzott immunterápia vonatkozásában számos új pathogén dysbiosis került leírásra, de ebben a közleményben ezek felsorolása helyett azokat a mechanizmusokat tekintjük át, melyek a gyulladás, az intestinális barrier sérülés és a szignáltranszdukciós sérülések vonatkozásában terápiás konzekvenciát jelenthetnek. Ennek a vezérfonalát a vastagbélrákok új CMC klasszifikációja adja. Ennek bemutatása mellett megyünk végig a mikrobiom, mint potenciális kóroki tényező szerepén, ami a (kombinált) immunterápia célzott alkalmazását teszi lehetővé a várakozások szerint a jövőben növekvő számú betegen. Emellett a mechanizmus és a kóroktan ismerete


Fogalmak 0120

Cikkek

2023. május 3.

Edd magad boldoggá!

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélrendszerünkben lezajló folyamatok nem csak az emésztésünkre korlátozódnak. A bél-agy tengely, ami az emésztőrendszer és a központi idegrendszer kapcsolatát jelenti, egyre ismertebb fogalom. Az idegrendszer hat a belekre, az emésztőenzimek termelésére, szenzoros működésére, ezzel párhuzamosan a bélrendszer hatással van olyan központi idegrendszeri funkciókra, mint a gondolkodás vagy a fájdalomérzékelés. Révész Anett dietetikussal, a MIND Klinika munkatársával beszélgettünk.


aneurizma

Cikkek

2023. április 3.

Az alkoholfogyasztás növelheti a koponyán belüli értágulatok (aneurizmák) megrepedésének kockázatát

Az intrakraniális aneurizma, más néven agyi aneurizma, olyan agyi érrendszeri rendellenesség, amikor az agyi artéria vagy véna falának meggyengülése az ér helyi tágulását vagy kiboltosulását okozza. A legtöbb aneurizma kicsi, és megfelelő utánkövetéssel nem okoz problémát. Egy megrepedt agyi aneurizma azonban életveszélyes is lehet. Az alkoholfogyasztás korábbi vizsgálatok szerint az aneurizmás ún. subarachnoidalis vérzés egyik kockázati tényezője lehet. Ugyanakkor az eddig közölt tanulmányok leginkább kisebb eset-kontroll vagy kohorszvizsgálatok voltak és hiányoztak az alkoholfogyasztásra vonatkozó részletes prospektív elemzések. Kutatók egy csoportja épp ezért célul tűzte ki, hogy megvizsgálja a megrepedt aneurizmák és az alkoholfogyasztás, valamint annak mértéke és a teljes elhagyása közötti kapcsolatot.


D Cc20201110018

Cikkek

2023. március 10.

Versenyfutás az idővel

Még a legharcedzettebb neurológus számára is megszokhatatlan és hihetetlenül felemelő élmény, amikor egy megbénultan érkező szélütéses beteg újra beszél és jár, mert sikerült megszüntetni az érelzáródását. Dr. Csiba László nagyon sokat tett a magyarországi stroke-ellátás megújítása érdekében, amellyel számtalan beteg életét mentették meg. Hosszú és gazdag pályafutása során látott mindent, ami emberi, tapasztalataiból két novelláskötet is született.


Cukor

Cikkek

2023. február 27.

A glükóz a mikrobiommal és a gyulladásos reakcióval összefüggésben képes lehet megváltoztatni a bél áteresztőképességét

A cukorfogyasztás növekedése szorosan összefügg az olyan anyagcsere-betegségek, mint az elhízás, a nem alkoholos zsírmájbetegség, az emelkedett vérzsír-szintek, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma ugrásszerű növekedésével a társadalomban. A szacharóz és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egyaránt közel azonos mennyiségű glükózból és fruktózból áll. Egyre több bizonyítékot találunk arra vonatkozóan, hogy ezek az édesítésre szolgáló termékek túlzott fogyasztása kedvez a cukorbevitellel összefüggő anyagcsere-betegségek kialakulásának


Wine

Cikkek

2023. február 21.

Tudta, hogy az alkohol bármilyen mennyiségben történő fogyasztása növeli a rák kialakulásának kockázatát?

Továbbra is tartja magát az a nézet, hogy a moderált mértékű alkoholfogyasztás akár egészségvédő hatással is bírhat; gondoljunk csak a vörösborokra és a méltán híres rezveratrolra. Bár szerencsére a lakosság egy része tisztában van a túlzott alkoholfogyasztás árnyoldalaival is, sokkoló eredmények születnek a nyugati társadalmakban e kérdést illetően: a legtöbb amerikai felnőtt ugyanis továbbra sincs tisztában azzal, hogy az alkohol évente több tízezer rákos megbetegedés okozója az Egyesült Államokban. Az Amerikai Rákkutató Intézet legutóbbi, a rákkockázattal kapcsolatos tudatossági felmérése megállapította, hogy ennek az ismeretnek a hiánya az amerikaiak csaknem felét érinti. 


Ablakosetkezes

Cikkek

2023. február 8.

Az ablakos étkezés és az életminőség kapcsolata

Az ablakos étkezés (intermittent fasting = IF) napjainkban igen nagy népszerűségnek örvendő étrendi irányzat. Alapja, hogy bizonyos ideig az étkezés kerülendő, mely időszak egy általában rövidebb intervallummal váltakozik. A táplálékmegvonás hossza 12 órától több napig terjedhet.


Calories

Cikkek

2023. január 18.

Kalóriák helyett számold a zöldségeket!

Tim Spector professzor, táplálkozási szakértő szerint sokan ugyan rövid távon fogyhatnak a kalóriabevitel korlátozásával, de majdnem mindenki "visszaugrik" az eredeti súlyához, sőt akár meg is haladják azt. Véleménye szerint a megközelítés - amelyet az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, Egyesült Királyság)  a fogyás egyik módjaként támogat - egy "óriási álca", amely az embereket a kalóriákra összpontosítja, nem pedig az étkezés minőségére.


No alcohol
2022. december 30.

A legtöbb amerikai még mindig nincs tisztában azzal, hogy az alkohol rákot okozhat

A legtöbb amerikai felnőtt továbbra sincs tisztában azzal, hogy az alkohol évente több tízezer rákos megbetegedés okozója az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány szerint azok, akik tisztában vannak a kockázatokkal, egyre inkább támogatnák a figyelmeztető címkéket és más, a veszélyeket és az összefüggéseket hangsúlyozó intézkedéseket. Ez a legújabb felmérés alátámasztja az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) korábbi kutatásait, és hangsúlyozza, hogy az alkohol és a rák közötti kapcsolat tudatosításának fokozására égető szükség van.


migrén-nő

Migrén

2022. december 9.

Migrén és genetika: Az eddigi legnagyobb tanulmány eredményei új kezelési módszerek alapja lehet

A kutatók 123 olyan genetikai régiót, vagyis lókuszpontot azonosítottak, amely összefüggésbe hozható a migrénnel - ebből 86 korábban ismeretlen volt. Három olyan genetikai lókuszra is rábukkantak, amely az aurás (a fejfájást megelőző átmeneti neurológiai tünetek)  migrénre specifikus; kettőre, amely csak az aura nélküli migrénre jellemző, és kilencre, amely mindkét típushoz kapcsolódik.


Mri Teljes Test Copy

Cikkek

2022. október 6.

Újdonságok a teljes test MRI (WB-MRI) vizsgálatok területén – mi vár ránk a 21. században?

A teljes test MRI (WB-MRI) az 1970-es években történt első bevezetése óta folyamatosan fejlődő képalkotó technika, amely egyidejűleg képes akár a test több pontján jelentkező betegségek egyidejű kimutatására. Széleskörű anatómiai lefedettsége és nagy kontrasztfelbontású képalkotása lehetővé teszi a multiszisztémás betegségek megfelelő értékelését. Prevcan Campaign Poszt Copy

Cikkek

2022. szeptember 28.

Fókuszban a prevenció a rákos megbetegedések visszaszorításában

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság kongresszusán mutatták be azt a rákprevenciós (PrEvCan)kampányt, melynek célja, hogy a megelőzésés a korai felismerés sokkal nagyobb hangsúlyt kapjon a korábbaikhoz képest. A prognózis szerint ugyanis 2040-re 5,96 millióra nőhet a rákos megbetegedések száma, a halálozás pedig 2,91 millió főre emelkedik majd. E forgatókönyv elkerülésének egyik kulcsa a prevenció, az egészségesebb életmód terjesztése és népszerűsítése.


Fda Gen Gyogyzserek Copy

Cikkek

2022. szeptember 13.

Az FDA által 2021-ben engedélyezett gyógyszerek kétharmada humángenetikai bizonyítékokon alapszik

2021-ben 50 gyógyszert hagyott jóvá az FDA Gyógyszerértékelési és Kutatási Központja, növelve ezzel az ipar területén eddig is megfigyelhető termelékenységet. A már korábban is érzékelhető tendencia szerint, a humángenetikai bizonyítékokkal is alátámasztott cézott gyógyszerek nagyobb valószínűséggel jutnak tovább a klinikai vizsgálatok fázisain


Szellemi Munk Dontesek Copy

Cikkek

2022. szeptember 1.

Miért fárasztó a szellemi munka és hogyan befolyásolja a nap végi döntéseinket?

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy az egész napos „irodai” munka után hajlamosabb a lehető legegyszerűbb megoldások mellett letenni a voksát egy döntéshelyzetben. Még a profi sakkozók is elkezdenek 4-5 óra játék után olyan hibákat elkövetni, amelyeket kipihenten nem követnének el. Egy friss tanulmány most leírja mi áll ennek a hátterében.


Lepesek Poszt Copy

Cikkek

2022. július 11.

Napi 10 000 lépés az egészség kulcsa? Mit mond a tudomány?

Ismert tény, hogy a rendszeres fizikai aktivitás jelentősen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Azon túl, hogy jobb életminőséget eredményez, csökkentheti több krónikus megbetegedés, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és számos rákos megbetegedés előfordulását, valamint az ezekkel összefüggő halálozást. A naponta megtett lépések száma a fizikai aktivitás egyik legegyszerűbb indikátora. Napjainkban ennek nyomon követése minden eddiginél könnyebben megvalósítható: különböző okos eszközök (pl. órák) és a mobiltelefonok is rendelkeznek erre vonatkozó funkcióval. 


Adrian Trend 2 628 Poszt Copy

Parkinson

2022. július 7.

Parkinson kór és a bél mikrobiom

Dr. Tóth Adrián, klinikánk neurológusa, Parkinson-kór specialista. A közelmúltban a 94.2 Trend FM Egészségkód c. műsorában beszélgetett Marosi Viktorral a betegségről, és számos megdöbbentőnek is titulálható információt tudhattunk meg.


Adrian Trend 1 628 Poszt Copy

Migrén

2022. július 1.

Migrén és a bél-agy tengely

Dr. Tóth Adrián, klinikánk neurológusa, még a Buffaloban volt a DENT Klinikán, amikor a migrénnel kapcsolatban nyilatkozott a 94.2 Trend FM-en. 
Marosi Viktor műsorvezetőnek elmondta, hogy a tengerentúlon hol tart a migrénkezelés, mi az amit a MIND már átvett az ott bizonyított kezelésekből.


Alvo Ur Poszt Copy
2022. június 24.

Aludd magad sikeresre! - A kiemelkedően sikeres emberek alvási rutinja

Mint az élet legtöbb területén, az alvási szokások tekintetében is az az ideális, ha egy állandó ritmust alakítunk ki. Éppen ezért nem meglepő, hogy a világ számos kiemelkedő üzleti vezetője következetes alvási rutinnal rendelkezik. Klinikánk szomnológus szakorvosa, Dr. Várdi Katalin is elmondja, melyek azok a legfontosabb tényezők, melyekre oda kell figyelnünk, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű alváshoz jussunk.


Melanoma Poszt Copy

Cikkek

2022. június 13.

Az egészséges bélmikrobiom hozzájárulhat a melanoma sikeresebb kezeléséhez

melanoma a bőrrák egyik típusa, amely azonban a test más szerveire is átterjedhet. Leggyakoribb jele egy új anyajegy megjelenése, de egy már meglévő anyajegy esetleges megváltozása is veszélyt jelenthet. 

A témában végzett előzetes vizsgálatok már sejtetni vélték, hogy a bélmikrobiom - mint az immunrendszer egyik fő szabályozója-, szerepet játszik az egyes betegek daganatellenes immunterápiára adott válaszában is.


Mikrobiom Mental Poszt Copy
2022. június 9.

A mentális egészségünk és a mikrobiom kapcsolata

Mára már bizonyítást nyert, hogy a bél mikrobiom egyensúlyi állapotának felborulása számos betegség kialakulásával összefüggésbe hozható. Nem kivételek ez alól az olyan mentális betegségek és állapotok sem, mint a depresszió, szorongás és a stressz.


Lcovid Poszt Copy

Cikkek

2022. május 30.

A következő egészségügyi krízis - a hosszú COVID

Statisztikai adatok alapján, akár 24 millió amerikai is tapasztalhatott már hosszú távú COVID-tüneteket. A fertőzésen átesettek 10-30%-a számolt be legalább egy tünetről akár hat hónappal azután, hogy a vírus elhagyta a szervezetét. Egyes szakértők szerint 20-ból 1 teljesen beoltott, az Omicron variánssal megfertőződött emberből 1 válhat hosszú távon is érintetté, míg a nem beoltottak körében az előfordulási gyakoriság akár 20% is lehet.


Untitled 1 Copy

Parkinson

2022. május 27.

Parkinson kór: eredmények személyre szabva

Magyarországon a legfrissebb felmérések szerint 35-40 ezer embert érint a „reszkető bénulásnak” is nevezett Parkinson-kór. Noha a betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, a korszerű kezeléseknek köszönhetően a beteg akár hosszú évekre visszakaphatja gondtalan életét.

Konkoly Ágnes írása a Nők Lapja Egészség c. magazinban.  Az interjú alanya, Dr. Tóth Adrián, a MIND Klinika neurológusa.


Ceujgh Migren 2022 1

Migrén

2022. május 26.

A mikrobiom-asszociált gyulladás és a migrén: a bél–agy tengely újabb állomása?


 A bél–agy tengelynek nevezzük az emésztőrendszer és a központi idegrendszer működése közötti funkcionális kapcsolatot. A humán mikrobiom ezen a területen is nagy áttörést hozott és új perspektívába helyezte a migrén kóroktanának tényezőit is, melyek ma a klinikai agykutatás és farmakológia fontos kutatási területei. Jelen összefoglaló a környezeti tényezők hosszú távú hatásait – a mikrobiom-változással kialakuló gyulladásos és anyagcsere eltéréseket – helyezi el a migrén patofiziológiájának legújabb eredményei mellé.

Gyakorlati támpontokat kíván adni a betegellátásban a tüneti és oki tényezők feltérképezéséhez, illetve ezekkel kapcsolatos életmód-tényezők azonosításához. Ez lehetővé teszi ezen környezeti oki tényezők változtatását és a célzott gyógyszeres kezelés kiegészítését a krónikus fejfájásban szenvedő, migrénre is hajlamos betegek sikeres preventív kezelése érdekében.

Ennek a jelentősége óriási a migrén nagy prevalenciája miatt a nyugati világban, illetve a kezelésére széles körben alkalmazott fájdalomcsillapító (tüneti) kezelések hosszú távú szövődményei miatt.Cikk Poszt Copy

Cikkek

2022. május 20.

A bélmikrobiom szerepe az alkoholos és nem alkoholos zsírmáj kialakulásában, progressziójában


A nem alkoholos zsírmáj betegség - kéz a kézben járva az elhízás és a különböző anyagcsere problémák terjedésével - egyre növekvő előfordulást mutat. A mikrobiomkutatás új távlatokat nyitott a betegség hátterének megértésében, valamint a súlyosabb kockázattal bíró formák felismerésében. Ebben kulcsszerepet játszik a bélflóra összetételének és funkciójának változásával járó gyulladás és bélbarrier sérülése, amelyek célzott helyreállítása hozzájárulhat a betegség sikeres kezeléséhez és a további károsodás megelőzéséhez.

Megjelent: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology Volume 5, Issue 3 / September 2019 Tudo Bacik Poszt

Cikkek

2022. május 12.

A tüdőben lévő baktériumok segíthetnek a tüdőrák kezelésében és diagnosztizálásában?

Korábbi tudományos álláspont szerint az egészséges tüdőszövet steril, mikrobamentes környezet. A molekuláris diagnosztika fejlődése azonban rámutatott arra, hogy ez nem így van. A legújabb kutatások szerint a tüdőben élő baktériumok, gombák és vírusok közössége -  az úgynevezett tüdőmikrobiom - számos légzőszervi betegséggel áll kapcsolatban. Ezek közé a betegségek közé tartozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis is. Ezenkívül a bél, a száj és a tüdő mikrobiomja is kölcsönhatásba léphetnek egymással, mely vezethet akár tüdőbetegség kialakulásához is.


Probiot Jovo Copy

Cikkek

2022. április 21.

A probiotikumok jövője: módosított baktériumtörzsek használatával megelőzhető az antibiotikumok okozta mikrobiom károsodás

Az antibiotikumok életmentő gyógyszerek, de az utóbbi években túlzott használatuk számos nehézséget okozott. A túlzott antibiotikum-használat világszerte komoly népegészségügyi probléma, mivel a baktériumtörzsek antimikrobiális rezisztenciája egyes esetekben multirezisztens fertőzésekhez is vezethet. Továbbá ezek a gyógyszerek a  mikrobiom sérüléséhez vezetnek. A bélben élő mikrobiális közösségek ökológiai egyensúlyának felborulását, amelyet diszbiózisnak nevezünk, immunológiai és anyagcsere-rendellenességek széles skálájával hozták összefüggésbe, például allergiával, autoimmunitással és elhízással.


Szemelyre Sz Tapl Poszt

Cikkek

2022. március 30.

Személyre szabott táplálkozás - hol tart a tudomány?

Manapság széles körben elterjedt az univerzális "egészséges" étrend fogalma, mely olyan kollektív előnyökkel jár, amelyek minden egyénre érvényesek. Az egyes országok étrendi irányelvei a helyes táplálkozás olyan alapjainak kidolgozását tűzik ki célul, amelyeknek elméletileg mindenkire érvényesnek kell lenniük, és azonos vagy legalábbis hasonló eredményekhez kell vezetniük. Azonban egyre több, a közelmúltban megjelenő vagy épp folyamatban lévő kutatás arra utal, hogy ez az univerzális megközelítés alapvetően hibás, mivel számos létfontosságú személyes tényezőt, köztük a biomarkereket, az anyagcsere-tulajdonságokat és a genetikai hajlamokat is figyelmen kívül hagyja.


Mikrobiom Jovo Poszt

Cikkek

2022. március 24.

A mikrobiom-kutatás robbanásszerű fejlődése az orvostudomány új korszaka előtt nyitja meg az utat

Képzeljük el: A jövőben egy kis asztali gép képes lehet arra, hogy személyre szabott egészségügyi tervet készítsen, méghozzá annak figyelembevételével, hogy egy tökéletesen kiegyensúlyozott mikrobiomot alakítson ki és tartson fenn  a bélben, a szájban és a bőrön, ezáltal pedig javítsa és fenntartsa az egészséget. A gép néhány minta alapján felméri a páciens teljes genetikai anyagát - az emberi és a mikrobiális DNS-t -, és a bioinformatika és mesterséges intelligencia segítségével az egészséges élet tökéletes receptjét adja ki, az étrendtől kezdve a táplálékkiegészítőkön át a gyógyszerekig és az életmóddal kapcsolatos tanácsokig.


Mikrobiom Infarktus Poszt

Cikkek

2022. március 18.

Bélflóra-sérülés fokozza a szívinfarktus kockázatát egy új izraeli tanulmány szerint

200 fő, szívrohamon átesett beteg bélbaktérium összetételét mérte fel egy izraeli kutatócsoport, alig néhány órával az infarktus bekövetkezte után. Az eredményeket egészséges kontroll csoporttal hasonlították össze. Valószínűleg ez a szívbetegek mikrobiomjának eddigi legnagyobb és legmélyrehatóbb vizsgálata, mely olyan mintázatokat fedezett fel és foglalt össze, amelyek eddig nem kerültek dokumentálásra.Cukor Vagy Edesito Poszt

Cikkek

2022. március 1.

Cukor vagy édesítőszer? Preferenciánkat egy bélrendszeri érzékelő sejt határozhatja meg

Mind a cukor, mind a mesterséges édesítőszerek édes ízt váltanak ki, az állatok és az emberek mégis a cukrot részesítik előnyben. Még az ízérzékelő receptorokkal nem rendelkező egerek is meg tudják különböztetni a cukrot az édesítőszertől vagy a víztől. Hogyan lehetséges ez? Bár az édes íz érzékelése a nyelvtől függ, az ízkondicionáló tesztek azt mutatják, hogy a nyombél játszik kulcsszerepet a cukor és az édesítőszerek megkülönböztetésében.


Sclerosis Virus Poszt

Cikkek

2022. február 22.

Vírusfertőzés lehet a Sclerosis multiplex hátterében?

A szklerózis multiplex (MS) a központi idegrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amelynek etiológiája jelenleg ismeretlen. Az agy és a gerincvelő demielinizációja egy immunmediált folyamat, amelyet feltételezések szerint vírusfertőzés válhat ki. A feltételezett kórokozók közül az első számú jelölt az Epstein-Barr-vírus (EBV). Az EBV egy humán herpeszvírus, amely a fertőzést követően a B-limfocitákban látens formában perzisztál a gazdaszervezet egész élete folyamán.


Ujsag 1

Dr. Szatmári Szabolcs

2022. február 10.

Túl a migrénen

A Nők Lapja Egészségben jelent meg, Hajnal Éva tollából Dia története, aki 34 évet töltött pokoli migrénes rohamok fogságában. A MIND Klinika fejfájás központjában Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus diagnosztizálta a betegségét, térképezte fel a migrénjét kiváltó okokat és alkalmazott nála egyénre szabott kezelést. Diának azóta sem volt migrénje.

Ajánljuk ezt a cikket azoknak, akik már szinte feladták a reményt, hogy valaha megszabadulhatnak a kínzó migréntől. Az utóbbi időszakban óriási előrelépés történt a migrénterápiában, és személyre szabott kezelésekkel fantasztikus eredmények érhetők el. Erre bizonyíték Dia gyógyulása.


Alk Sziv Poszt

Cikkek

2022. január 25.

Újabb mítosz dőlt meg - már kis mennyiségű alkohol is ártalmas a szívnek, mondja a Szív Világszövetség!

2019-ben globálisan több mint 2,4 millió ember halt meg az alkoholfogyasztás következményei miatt. Ez a szám az összes halálozás 4,3%-át, a 15-49 éves férfiak halálozásának pedig mintegy 12,6%-át teszi ki világszerte. Az alkohol pszichoaktív, ártalmas anyag, amely jelentős károkat okozhat az emberi szervezetben. Fogyasztása a nem fertőző betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, az emésztőrendszeri betegségek, a szándékos és nem szándékos sérülések, valamint számos fertőző betegség egyik fő, elkerülhető kockázati tényezője.


Paleolit Poszt

Cikkek

2022. január 10.

A NEANDERVÖLGYI BÉLMIKROBIOM VIZSGÁLATA LELEPLEZI A PALEOLIT TÁPLÁLKOZÁS NAGY MÍTOSZÁT

Minél több fosszíliát fedezünk fel, annál jobban megismerjük, mennyire hasonlíthat mostani arcunk és testünk az ősemberéhez  - de mi a helyzet belül? Tudjuk, hogy bennünk, emberekben, mikroorganizmusok változatos közössége él, és mint kiderült, e tekintetben a neandervölgyiek sem különböztek tőlünk.
A Communications Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók közvetlenül összehasonlították a neandervölgyiek bélflóráját és a modern ember mikrobiomját.


Mellrak Poszt

Cikkek

2022. január 5.

BREAKING! A mellrák ellen fejlesztett vakcina klinikai tesztelés alatt

Jelenleg tesztelés alatt áll az a vakcina, amely potenciálisan megelőzhetné a mellrák legagresszívabb és legrosszabb prognózisú típusát, az ún. tripla-negatív mellrákot. A vakcina kulcsfehérjéjét, amely a rákkezelés "szent grálja" lehet, a kutatók szerencsével és kitartó munkával találták meg az adatbázis elemzés és a fehérje-kutatások során. A tudósok a kutatás eredményét ahhoz hasonlították, mintha tűt találtak volna a szénakazalban.


Brookkoli Karfiol

Cikkek

2021. december 14.

Ki nem állhatja a brokkolit és a karfiolt? Részben a mikrobiomja a felelős érte

Sokak számára a keresztesvirágú zöldségekből (karfiol, káposzta, kelkáposzta, brokkoli) készült ételek jelentik a legtaszítóbb ételek egy jelentős csoportját. Habár tudjuk, hogy jót tesz egészségünknek, de az a jellegzetes kesernyés íz a legtöbbünk számára kifejezetten kellemetlen. Ez különösen igaz a kisgyerekekre, amit a legtöbb szülő tanúsíthat. A brokkolitól, karfioltól, és hasonló zöldségektől való idegenkedés azonban nem csak az emberek válogatósságából fakad; ma már tudjuk, hogy többek között bizonyos genetikai tényezők is közrejátszanak az ellenszenv kialakulásában.


Elso Beteg Crop Sm

Cikkek

2021. december 6.

Elérhetővé vált a zsírmáj gyógyszeres kezelése klinikai vizsgálatunk keretében

Klinikai vizsgálataink életében újabb mérföldkőhöz érkeztünk.2021. november 24-én megtörtént az első páciensünk randomizációja (klinikai vizsgálatba történő bevonását követően, gyógyszeres kezelését kezdtük el), a zsírmáj betegség kezelésében úttörőként! Ezáltal a világ élvonalába került a MIND Klinika, hiszen ilyen rövid idő alatt ilyen hatásfokkal nincs másik hasonló vizsgálóhely jelenleg a fenti vizsgálatban!


Ujszulott Poszt

Cikkek

2021. november 10.

Csökkenthető-e az újszülöttek antibiotikumos kezelése következtében kialakult cukorbetegség kockázat?

Az egyes típusú cukorbetegség a leggyakoribb autoimmun betegség gyermekkorban. Legújabb kutatási eredmények azt sugallják, hogy azoknál az újszülötteknél, akiknél a  mikrobiom egyensúlya felborult az antibiotikum kezelésnek köszönhetően, az egyes típusú cukorbetegség kockázata megemelkedett, és az édesanya széklet mikrobiótájának átültetése segíthet visszafordítani ezt az állapotot. A tanulmány, amely egerek genetikai elemzésével készült, a Cell Host & Microbe című folyóiratban jelent meg.


Izom Mikrobiom Poszt

Cikkek

2021. október 26.

Egészséges mikrobiom = nagyobb mértékű izomnövekedés?

Egy közelmúltban publikált tanulmány adatai szerint kutatók megállapították, hogy egérmodellen vizsgálva az edzést követő izomnövekedésben az ép mikrobiom is kulcsszerepet játszik. A tanulmány a The Journal of Physiology című folyóiratban került publikálásra.


Orrmikro Covid Poszt

Cikkek

2021. október 19.

Összefüggés az orrnyálkahártya mikrobióta és a SARS-CoV-2 fertőzés, illetve annak súlyossága között

A légutakon keresztül bejutó vírusok, baktériumok és más kórokozók elleni védekezésben általában első vonalbeli védelemnek tekintjük az orrgarati mikrobiótát. A SARS-CoV-2 vírus emberek millióinak megfertőződését okozta, esetenként súlyos, életveszélyes állapotot eredményezve. Ugyanakkor mindmáig keveset tudunk arról, mely tényezők határozzák meg, hogy milyen súlyos tünetek alakulnak ki.


628 Poszt Szoveg

Migrén

2021. október 14.

Migrén és a bél-agy tengely összefüggései: a bél mikrobiom szerepe

Kevesen tudják, hogy az 50 év alatti populációban a migrén a leggyakoribb munkaképtelenséget eredményező betegség. Ennek is köszönhető, hogy igen kiterjedt kutatások folynak a migrén hátterében álló folyamatok megértése céljából. Jó hír, hogy mára több részlet, így a bél-agy tengely szerepe is világossá vált, ami segíthet mind a gyógyítás mind a megelőzés terén.


628 As Kep

Cikkek

2021. október 6.

A zsírmájról a libák szemszögéből

A zsírmáj egyre gyakoribb jelenség, sokan mégsem veszik komolyan. Pedig az elhízással kapcsolatban megjelenő zsírmáj, illetve ennek súlyos gyulladásba progrediáló formája, a NASH szindroma, a máj kötőszövetes átépülésének (cirrhosis), ill. a májdaganatnak közvetlen előfutára.

Mit tehetünk? A probléma, illetve annak megoldása ezúttal is a bélrendszerben keresendő.

Dr Schwab Richárd írása olvasható lentebb vagy a teljes MAKRO újság A nagy zabálás címmel megvásárolható sok érdekes cikkel az alábbi linken is:

https://kor.444.hu/shop/show/22?code=Makro_3


Belbaci Park 2

Neurológia

2021. szeptember 28.

Egyes bélbaktériumok összefüggésben állhatnak a Parkinson- és Alzheimer-kórra jellemző fehérje-aggregációval

A Floridai Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok eredményei most először írták le a kapcsolatot bizonyos bélbaktériumok és a neurodegeneratív betegségek kialakulása között. A kutatócsoport a Caenorhabditis elegans nevű kerekesféreg modellorganizmust, mint egyfajta laboratóriumi modellrendszert használta fel a különböző emberi bélbaktériumok gazdaszervezetre gyakorolt hatásának vizsgálatára.


Iriptofan Immune Poszt

Anyagcsere

2021. szeptember 16.

A triptofán-hiányos étrend szerepet játszhat szisztémás gyulladás kialakulásában

A triptofán az ún. esszenciális aminosavak közé tartozik, amely kulcsszerepet játszik többek között a hangulatunk stabilizálásában, energia-háztartásunk fenntartásában és a szervezetünk immunválaszának kialakításában is. Normál körülmények között a megfelelő mennyiségű triptofán bevitel (melynek forrásai pl. a tej, a pulyka, a csirke és a zab) segít megőrizni mikrobiomunk egészségét. Ezzel párhuzamosan az egészséges mikrobióta segít a triptofán megfelelő hasznosításában: például segítheti a szerotonin nevű neurotranszmitter termelését, amely csökkenti a hangulatzavarok, így a depresszió kockázatát, illetve növeli a  melatonin szintet, amely segíti a jó alvást. Ugyanakkor ez a kétirányú kapcsolat legújabb kutatási eredmények szerint a kor előrehaladtával  megváltozik.


Screenshot 2021 09 13 At 1346 29

Migrén

2021. szeptember 13.

Fejfájás lexikon - 1. rész. - A migrén és migrénkezelés

A migrén lehetséges okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszél fejfájás centrumunk vezetője, Prof. Dr. Csiba László. Az új, intézetünkben is elérhető migrénterápiákkal, személyre szabott kezelés során, új típusú gyógyszerek segítségével szabadulhat meg a fejfájástól De arról is szó esik a videóban, hogy milyen lehetőségek érhetők el azok számára, akiknek nem javasolt a gyógyszeres terápia. És, hogy mennyibe kerül mindez? Természetesen erről is szó esik a beszélgetésben!


Mozgs Daganat 628

Mozgás

2021. augusztus 24.

A testmozgás direkt daganat-megelőző hatása

Régóta ismert a testmozgás jótékony hatása egészségünk megőrzése terén, azonban a daganatos betegségek kialakulására irányuló közvetlen hatás mindeddig ismeretlen volt. Egy a közelmúltban publikált tudományos közlemény kutatási evidenciákat mutat be, melyek igazolják a fizikai aktivitás direkt daganat-növekedést gátló hatását.


Low Kaloria

Anyagcsere

2021. augusztus 4.

Milyen változásokat okozhat az extrém alacsony kalóriatartalmú étrend a mikrobiom összetételében - és ezáltal a szervezetünkben?

Egy friss, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 80 túlsúlyos, post-menopauzában lévő nőt vizsgáltak egy tizenhat hetes kutatásban, amely a kalória megszorításos étrend hatását mérte fel a testsúlyra és a mikrobiomra. A vizsgálati csoport nyolc hétig 800 kalóriás folyékony diétát, négy hétig hagyományos kalóriaszegény diétát, majd négy hétig súlytartó diétát folytatott. A kontrollcsoport feladata csupán a súlyuk megtartása volt.


Terpia Blen 1080

Cikkek

2021. július 23.

Terápia a bélrendszeren keresztül: A mikrobiom finomhangolása lassíthatja az ALS progresszióját

Ha 20 évvel ezelőtt megkérdezték volna bármelyik idegtudományi szakértőt, hogy a bélbaktériumok lelassíthatják-e egy nehezen kezelhető idegrendszeri betegség progresszióját, szinte biztos, hogy azonnal elvetették volna a lehetőséget. A bél-agy tengely révén kialakult kapcsolat azonban az utóbbi évtized egyik legfontosabb idegtudományi felfedezésévé vált, és igazi paradigmaváltást jelenthet. Mára ugyanis világossá vált, hogy az olyan rendellenességek esetében, amelyekben az agy vagy annak idegi kapcsolatai fokozatosan károsodnak, érdemes felvetni annak lehetőségét, hogy a bél mikrobiom terén is keressük a kiváltó okokat.
Ver Ls Daganat 628

Cikkek

2021. július 14.

A Grail kutatási eredményei alapján a speciális vérvizsgálat 50 különböző daganatos megbetegedés felismerésében nyújthat segítséget

A Grail Inc. 2021. júniusában vezette be az Egyesült Államokban a Galleri daganat diagnosztikai tesztet. Sok év fejlesztés és több milliárd dolláros tőkebefektetés eredménye ez a teszt, amelynek célja, hogy egyetlen vérmintából akár 50 különböző daganatos megbetegedés felismerését, valamint azok szöveti/szervi kiindulási pontjának feltárását segítse.


Mindtalk Still
2021. június 24.

5 hónapos út, vissza a normális élet felé!

Dr. Szatmári Béla kedves betegünk csodálatos és inspiráló folyamaton ment keresztül, nem egészen 5 hónap alatt. Rangos Katalin beszélgetett vele a tanulságos gyógyulási folyamatáról.


Poszt 628
2021. június 16.

Buddha tál verseny

BUDDHA BOWL – SOKAT A JÓBÓL

Nevezz a MIND Klinika Buddha tál versenyére, és játssz értékes konyhai eszközökért!

A piacok és az árusok polcai roskadoznak a szebbnél szebb gyümölcsöktől és zöldségektől, a friss, egészséges árutól. De, hogy még nagyobb kedvet csináljunk ezekhez a rostban gazdag, a bélflórát támogató ételekhez, útjára indítjuk az első Vegán Buddha tál versenyt.

Egy Buddha tál elkészítése már önmagában élvezet, de ha most készítesz róla egy fotót, mielőtt elfogyasztanátok, akkor értékes konyhai eszközöket nyerhetsz!


4 Milliard Dollart Bukott A Coca Cola Miutan Cristiano Ronaldo Elpakolta Az Uvegeket A Sajtotajekoztaton Facebook

Cikkek

2021. június 16.

Cola vagy víz? Ronaldo választ!

C. Ronaldo egyértelműen állást foglalt a vízfogyasztás mellett a cukrozott üdítőkkel szemben a tegnapi EURO2020 sajtótájékoztatón.


Toltott Paprika 628

Okos receptek

2021. június 14.

Minőség vagy mennyiség? - Túróval töltött kaliforniai paprika

A hétköznapok során gyakran nagyon sok feldolgozott, és finomított szénhidrátban gazdag ételt eszünk (fehér liszt, cukor stb.). Hogy mi ennek az oka, arra sok féle választ lehet adni, mint például, hogy nincs elég idő az ételek elkészítésére, nem ismerjük kellően az alapanyagokat, vagy egyszerűen nem gondolunk arra, hogy lehetnek következményei hosszú távon az egészségtelen életmódnak.  Nem csak az a probléma, hogy sok esetben nem megfelelő energiát viszünk be a szervezetünkbe, hanem az is, hogy kiszorulnak fontosabb tápanyagok.


Belflora Sport Poszt 628

Cikkek

2021. június 11.

Hogyan befolyásolja a bélflóra a sportteljesítményt?

Noha a bél mikrobiom az egészségi állapot számos vonatkozásában szerepet játszik, a sportteljesítménnyel való kapcsolata egy kevésbé kutatott területnek számít.  Ezt a kapcsolatot vizsgáló kutatások száma az elmúlt évtizedben dinamikusan növekszik, az ezzel párhuzamos technológiai fejlődés pedig lehetővé tesztte, hogy a kutatók ne csak a mikrobiom összetételét vizsgálják, hanem annak működését is.


 Dsc7911 Edit

Okos receptek

2021. június 1.

Szivárvány zöldségtál recept

Korábbi cikkünkben már írtunk a Buddha-tálról és a nagy sikerre való tekintettel, ajánlunk még egy színes zöldségtálat, ahol más összetevők dominálnak, különböző vitamin, és ásványianyag profillal. Nem igényel nagy főzési tapasztalatot, gyorsan elkészíthető, és teli van értékes tápanyagokkal, ami igen fontos a mai táplálkozási szokásainkat  tekintve.


Betegtortenet Pocze Zsuzsa 0521

Betegtörténetek

2021. május 21.

„NEM ÚSSZUK MEG, HOGY TÖRŐDJÜNK MAGUNKKAL!”

A napokban egy kedves páciensünkkel, Orbán Zsuzsával beszélgethettünk videochaten keresztül, aki 1,5 hónapja a MIND Klinika, és egyben Dr. Schwab Richárd páciense. Beszámolt nekünk az elmúlt hetek nagyszerű eredményeiről, az életmódváltásának fontos állomásairól, és a korábban jelentkező panaszainak megszűnéséről. Nagy örömmel osztotta meg velünk pozitív tapasztalatait, de tiszteletben tartva a kérését, fotóját nem adjuk közre. A beszélgetés mindenesetre nagyon tanulságos és inspiráló volt, ezzel a szikrázó személyiségű hölggyel.


Nafld Vs Kv Poszt

Cikkek

2021. május 18.

Kávéval a nem-alkoholos zsírmáj ellen

A nem-alkoholos zsírmáj betegségben (NAFLD), valamint a nem-alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedő betegek terápiájának egyik alapvető pillére a túlsúly mozgással és diétával történő kezelése. A kávé, mely közkedvelt italként sokunk mindennapi rutinjának a része, új szerepet kaphat ebben. Egy új tudományos ajánlás szerint ugyanis napi egy-két csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással bírhat.


Turs Pohr Poszt

Okos receptek

2021. május 14.

Túrós pohárdesszert eperöntettel

Talán a desszertek kérdése mindig a legnehezebb az egészséges táplálkozás során, vagy egy testsúlycsökkentő diéta idején, hiszen ha az emberek egy finomított szénhidrátban gazdag táplálkozást folytattak hosszú évekig, akkor bizonyára ijesztőnek tűnhet az átállás a természetesebb ízekre. Azonban kellő odafigyeléssel, igen ízletes ételeket lehet elkészíteni, majd szokásként beépíteni a hétköznapokba.


Sweet Or Sug Poszt

Cikkek

2021. május 13.

Az örök kérdés: cukor vagy mesterséges édesítő?

Milyen szempontokat kell mérlegelni a választáskor és hogyan vélekednek a szakértők a kérdésről? Cikkünkből kiderül!
A szacharin - az első mesterséges édesítőszer - véletlenül került felfedezésre, amikor Ira Remsen professzor 1879-ben a Johns Hopkins Egyetemen egy édes anyagot fedezett fel a kezén, miután a laboratóriumban különböző vegyszerekkel kísérletezett. A szacharin igen hamar rendkívül népszerűvé vált, főleg alacsony árának köszönhetően...


Migren Kv Poszt Eng

Cikkek

2021. május 10.

One or two doses of caffeinated beverages do not pose a risk for patients with migraine

Migraine affects more than a billion adultsworldwide, making it the third most frequent disease in the world. Besides a heavy headache, the symptoms of migraine also include nausea, mood changes, sensitivity to lights and sounds, as well as visual and auditory hallucination. Patients suffering from migraine often report that hormonal and weather changes, sleep disorder, stress, certain medications, or certain foods and beverages cause a migraine attack. However, up to now, few studies have examined the immediate effects of the previously listed causes.


Migren Kv Poszt

Migrén

2021. május 5.

Egy-két koffein tartalmú ital nem jelent kockázatot a migrénben szenvedő betegek esetében

A migrén több mint egymilliárd felnőttet érint világszerte, ezáltal a harmadik leggyakoribb betegség a világon. A migrén tünetei lehetnek a súlyos fejfájás mellett hányinger, hangulatváltozások, fény- és hangérzékenység, valamint a vizuális és hallási hallucinációk egyaránt. A migrénben szenvedő betegek gyakran számolnak be arról, hogy az időjárási és hormonális változások, az alvászavar, a stressz, egyes gyógyszerek, valamint bizonyos ételek vagy italok migrénes rohamokat válthatnak ki náluk. Mindeddig azonban még kevés tanulmány vizsgálta előbbi kiváltó tényezők azonnali hatásait.


Buddhatal

Okos receptek

2021. május 3.

Harmonikus zöldségtál

Nem győzik a szakemberek hangsúlyozni, mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egészséges életmód keretein belül. Ezek beillesztését nagyon sokszínűen lehet megoldani, és nem csak egy jó megoldás van.  Az egyszerűtől a nagyon bonyolultig sok lehetőség létezik, amit mindenki meg tud a saját szintjén, a saját egészségi állapotához mérten valósítani.  Például készíthetünk salátákat, rakott, vagy töltött zöldségeket, krémleveseket, rántott, párolt, grillezett zöldségeket, de sok féle zöldség tökéletes választás nyersen akár önmagában is. Mi most egy Buddha-tál ihlette zöldségtálat mutatunk be, annyi módosítással, hogy egy kis tejterméket is felhasználtunk.


Imunvalasz Poszt

Cikkek

2021. április 29.

Baktériumok segíthetik elő a rákellenes immunválaszt

A rákellenes immunterápia egy váratlan, új irányvonala lehet a tumorsejtekben található baktériumok felhasználhatósága. A Nature című tudományos lapban megjelent új tanulmányt a Weizmann Tudományos Intézet kutatói és munkatársaik publikálták. Felfedezték, hogy az immunrendszer észleli ezeket a baktériumokat, valamint bebizonyították, hogy képesek lehetnek az immunreakció kiváltására a tumor ellen. A tanulmány egyik jelentősége, hogy segíthet tisztázni az immunterápia és a bél mikrobiom közötti kapcsolatot, választ adva a korábbi kutatások eredményeire, miszerint a mikrobiom befolyásolja az immunterápia sikerességét.


Tapl Dopping Poszt Mind

Cikkek

2021. április 21.

„Táplálkozásdopping” – avagy hogyan vezet a mikrobiom-sérülés élsportolók esetén a sportolói karrier lezárását követően a megnövekedett betegségkockázathoz

A sportolók teljesítményorientált táplálkozása számos következménnyel jár, de arról keveset tudunk, hogy olyan maradandó sérüléseket okozhat a bélflórát alkotó baktériumok biodiverzitásában, amely egyrészt rövidtávon növelheti a sportsérülések kockázatát, hosszú távon pedig megnövekedett kardiovaszkuláris és daganatos kockázatot eredményezhet.


Fermentalt Poszt

Cikkek

2021. április 7.

A fermentált termékek az új szuperélelmiszerek?

Kefir, kimchi, kombucha - a K betűs triumvirátus, ha úgy tetszik. Ezek közül az egyre divatosabbá váló élelmiszerek közül sokak számára talán csak az első ismerős, és legtöbbjük valószínűleg ezt sem fogyasztja rendszeresen. A szakértők szerint azonban érdemes lenne: az ilyen erjesztett, vagy -ahogy napjainkban egyre gyakrabban emlegetjük őket- fermentált ételek ugyanis jelentősen hozzájárulnak a bélrendszer, valamint az ott élő baktériumközösség megfelelő működéséhez.


Husvet Poszt

Okos receptek

2021. április 1.

Praktikus tippek a bélflóra-barát Húsvéthoz

A világban zajló események közepette sok kisgyermek (és nagy gyermek is!) várja a Húsvétot. Ez az időszak az édes élményeké, beleértve a csokoládét és a szűk körű családi összejöveteleket, igaz, a jelen járványhelyzetben csak azokkal, akikkel egy háztartásban élünk. Ugyanakkor ha az egészséget nem csak járványügyi szempontból szeretnénk megóvni, mi az, amit még megtehetünk?


Foto
2023. március 17.

A bélmikrobiom szerepe az alkoholos és nem alkoholos zsírmáj kialakulásában, progressziójában


A nem alkoholos zsírmáj járványszerű terjedése nem független az elhízás és metabolikus betegségek elmúlt évtizedekben tapasztalt szomorú térhódításától a fejlett világban. A mikrobiomkutatás új távlatokat nyitott a patomechanizmus megértésében és a progresszióval fenyegető formák felismerésében. Ebben kulcsszerepet játszik a bélflóra összetételének és funkciójának változásával járó gyulladás és az intesztinális barrier sérülése, amelyek célzott helyreállítása hozzájárulhat a betegség sikeres kezeléséhez és a progresszió megelőzéséhez. Érdekes módon, hasonló mechanizmusok vezérlik az alkoholos májkárosodás patogenezisét és a két betegségspektrum a korábbi elképzelésekkel ellentétben egy kontinuumot alkot. A betegség tünetei helyett a gondozási gyakorlat célja tehát az oki tényezők korrekciója: mindennek egyik fő eleme a célzott táplálásterápia, amelyben a fizikai aktivitás és egyéb életmód tényezőkön túl specifikus probiotikumok használata is szerepet kaphat. További klinikai vizsgálatok szükségesek a rutin klinikai gyakorlat számára pontos irányelvek meghatározásához.

KEYWORDS: microbiome, NAFLD, non-alcoholic fatty liver, intestinal barrier, PAMP, translocation, nutrition therapy, probiotics726dedd1 Cdd1 4253 9717 76c9cc83408b

Cikkek

2023. március 6.

A humán mikrobiom kóroki szerepe a 2-es típusú diabetes és annak szövődményspektruma kialakulásában

A humán mikrobiomra vonatkozó kutatás forradalmasítani látszik sok gyulladásos és anyagcsere-betegség kialakulásával kapcsolatos ismereteinket. Ennek klinikai jelentősége, hogy oki megelőzést tehet lehetővé a 2-es típusú diabetes kialakulása szempontjából nagy kockázati csoportba tartozó betegek eseté- ben. A kóroki szemlélet ugyanakkor a szövődmények szempontjából fontos társbetegségek azonosítása révén összeköti ezeknek a kezelését, és az életmódorvoslásnak minden eddiginél nagyobb teret biztosít. Ide tartozik az elhízás, a nem alkoholos zsírmáj, a hypertonia, az irritábilis bél szindróma egyes formái, illetve a perifériás neu- ropathiák. A közlemény célja a fenti kórállapotok kapcsolatának megvilágítása a humán mikrobiom kutatás legújabb eredményeinek fényében, a legfontosabb szakirodalmi referenciák felhasználásával. A személyre sza- bott prevenció, táplálásterápia, illetve kezeléstervezés vonatkozásában a patogenezis kulcsa a mikrobiom diver- zitása (fajgazdagsága), illetve ennek sérülései, az ennek nyomán kialakult patogén dysbiosisok formái és ennek mértéke, illetve elsősorban az intestinalis és egyéb biológiai barrierek állapota, ezek sérülései. Ma úgy tűnik, hogy a környezeti tényezők kóroki hatásának első számú mediátora a humán mikrobiom, és a fent említett be- tegségek kialakulásában az örökletes tényezőknek kisebb (5% alatti) szerepe van. Nagy felelősséget ró ez a gyó- gyító-megelőző orvoslásra annak minden szintjén, a háziorvosoktól az üzemorvosokon át a szakorvosi ellátás legkülönbözőbb szintjéig. A sok esetben „örökletesnek” gondolt családi betegséghalmozódás gyakran valójában megelőzhető, vagy korrigálható életmódtényezőkön keresztül járul hozzá e nagy népegészségügyi jelentőségű kórképek létrejöttéhez.Kulcsszavak: elhízás, diabetes, hypertonia, zsírmáj, neuropathia, mikrobiom


Mozgas Aposzt 0331

Mozgás

2021. március 31.

A mindennapi testmozgás és az egészség kapcsolata: mik a legfontosabb szempontok a sportolás tervezésekor?

A mozgásszegény életmód a COVID-19 járvány előtt is kiemelt népegészségügyi probléma volt. Az életmód programoknak mindig is fontos részét képezte a rendszeres testmozgás. Azonban a jelen járványhelyzetben az otthoni munkavégzéssel, online oktatással és a szabadidős sportolás lehetőségeinek korlátozásával még nagyobb hangsúlyt kap a rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapjainkba. Egy, a közelmúltban publikált, az Egyesült Államokban végzett kutatás során arra a kérdésre keresték a választ, hogy a  testmozgás mennyiségén túl vajon mekkora szerepe van a sportolás intenzitásának egészségünk megőrzése tekintetében.
Zolbab Sali

Okos receptek

2021. március 26.

A mirelit és a friss találkozása - Zöldbab a fagyasztóból, friss paradicsom a piacról

A kora tavasz egy átmeneti időszak, amikor még nincs jelen sok friss, érett zöldség és gyümölcs, de már megvan bennünk a motiváció, hogy a táplálkozásunkba minél több egészséges élelmiszert építsünk be. Amíg egy boltba belépve a kínálat nem azt tükrözi, amit elképzeltünk és még várnunk kell a napérlelte hazai, szezonális zöldségekre, addig is tudatosan válogathatunk a meglévő kínálatból, ami magába foglalja a friss, fagyasztott, és megfelelő körültekintéssel akár a konzerv zöldségeket és gyümölcsöket is.
Oregedes Mikrbiom Poszt

Cikkek

2021. március 8.

Milyen szerepet játszik a bél mikrobiom egészséges öregedésben és a várható élettartamban?

A bélflóráról tudjuk, hogy a test szerves alkotóeleme, de jelentősége az emberi öregedésben még vizsgálatok tárgyát képezi. Az Institute for Systems Biology kutatóinak friss tanulmánya, mely a Nature Metabolism-ban került publikálásra, különféle mikrobiom-mintázatokat azonosított, amelyek egészséges vagy nem egészséges öregedési folyamatokkal társulnak. Ennek segítségével akár a várható élettartam is megjósolhatóvá válik az idősebb populációban.Migren Kave Poszt

Cikkek

2021. február 17.

Egy-két koffein tartalmú ital nem jelent kockázatot a migrénben szenvedő betegek esetében

A migrén több mint egymilliárd felnőttet érint világszerte, ezáltal a harmadik leggyakoribb betegség a világon. A migrén tünetei lehetnek a súlyos fejfájás mellett hányinger, hangulatváltozások, fény- és hangérzékenység, valamint a vizuális és hallási hallucinációk egyaránt. A migrénben szenvedő betegek gyakran számolnak be arról, hogy az időjárási és hormonális változások, az alvászavar, a stressz, egyes gyógyszerek, valamint bizonyos ételek vagy italok migrénes rohamokat válthatnak ki náluk. Mindeddig azonban még kevés tanulmány vizsgálta előbbi kiváltó tényezők azonnali hatásait.


Microbiom Predict Poszt

Cikkek

2021. február 10.

A mikrobiom összetételének elemzése alkalmas lehet a COVID-19 megbetegedés súlyosságának előrejelzésére

A mikrobiomunk sok szálon összefonódik egészségünkkel. Ha kellően sokszínű és megfelelő összetételű, akkor baktériumaink a szervezetünkkel kiegyensúlyozott kapcsolatban, szimbiózisban élnek, sőt még védelmet is nyújtanak azáltal, hogy a tápanyagokért versengenek patogén mikroorganizmusokkal, illetve stimulálják immunrendszerünk.


Poszt Oncompass
2021. február 7.

Gratulálunk az Oncompassnak!

Az Oncompass Medicine lett a győztese a DIGITALEUROPE versenyének, a díjat február 4-én, a Rák Világnapján vehette át Dr. Peták István, alapító tudományos igazgató.


Cirkadiam Poszt
2021. február 3.

Új felfedezés a baktériumok biológiai órájáról

Egy frissen publikált kutatás a baktériumok biológiai óráját vizsgálta. Lehetséges lenne, hogy a bennünk élő mikroorganizmus közösség működését sok más tényező (életmód, táplálkozás, genetika) mellet a napszakok váltakozása is befolyásolhatja?


Mikrobiota Alvs Poszt
2021. január 13.

Bélmikrobióta: az egészséges alvás kulcsa

Az ünnepi időszak során sokan elgondolkodhattak az étkezések és az alvás kapcsolatán. Arra azonban kevesen gondolunk, amire a japán Tsukubai Egyetem kutatói rávilágítottak nemrégiben publikált eredményeikkel, miszerint a diéta és a cirkadián ritmus kapcsolat fontos közvetítői a belekben velünk együtt élő mikrobák.
Az egereken végzett kutatás feltárta, hogy a bélbaktériumok képesek megváltoztatni fontos neurotranszmitterek, például a szerotonin előállításában szerepet játszó anyagcsere folyamatokat, ami a cirkadián ritmus megváltozásához vezet.


Korteleves Logoval

Okos receptek

2020. december 29.

A téli körültekintés – Krémes körteleves recept

Ahogy haladunk a télbe, úgy a friss kínálat egyre szűkül a zöldségek és gyümölcsök terén. Ezért is érezhetjük azt, hogy nehezebb fedezni a napi bevitelt ezekből az élelmiszerekből, pedig ha tudatosan vásárolunk, akkor nem lehetetlen! Természetesen a boltok is igyekeznek minél szélesebb választékot biztosítani egész évben, de jobb az idényjellegűt választani. Habár a körte inkább az ősz kiemelt szereplője, de még most télen is lehet ízletes darabokat beszerezni.


Cukor S Ibs Poszt

Cikkek

2020. december 17.

A magas cukortartalmú étrend negatív hatással van a bélflórára, így fokozza a vastagbélgyulladás kockázatát

Egy, a közelmúltban publikált tudományos közlemény eredményei alapján a magas cukortartalmú étrend egerekben növelte a vastagbélgyulladás, a gyulladásos bélbetegség (IBD) egy formájának kockázatát. A folyamat hátterében a belekben a baktériumflóra megváltozását írták le, amely közvetlenül a bélhámsejteket védő nyálkaréteg károsodását eredményezi.


C000100 06 51 23 Still001

Migrén

2020. december 11.

Dr. Csiba László – Fejfájás és migrén

Dr. Csiba László 2 rövid epizódban foglalja össze amit a fejfájásról és a migrénről tudni érdemes és hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni és hogyan tudjuk az orvos munkáját segíteni.


D Vit Poszt

Cikkek

2020. december 10.

A bélbaktériumok és a D-vitamin közötti kapcsolat

Nemrégiben publikálták a San-Diegoi Egyetem kutatásának eredményét, mely rávilágít arra, hogy nem az számít, hogy mennyi D-vitamint juttatunk be a szervezetünkbe. Sokkal fontosabb, hogy az inaktív prekurzort - mely a vitamin szervezetben raktározott formája - milyen mértékben vagyunk képesek metabolizálni aktív D-vitaminná. Ebben a folyamatban pedig fontos szerep jut az egészséges bélflórának, ugyanis a mikrobiomok sokfélesége a D-vitamin aktív formájával szoros összefüggést mutat. A 25 000 fővel végzett klinikai vizsgálat részleteit legfrissebb bejegyzésünkben adjuk közre.


Poszt Kep

Anyagcsere

2020. december 9.

Dr. Stella Péter – Anyagcsere betegségek videósorozata

A cukorbetegség korunk egyik leggyakoribb krónikus anyagcsere betegsége. Szinte minden családban van a betegségben érintett személy. Ennek ellenére még mindig sokan veszik félvállról a betegséget, pedig az időben elkezdett életmódbeli változtatás, megfelelő kezeléssel párosítva javulást eredményezhet az életminőségben. Dr. Stella Péter, a MIND Klinika anyagcsere betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője, a vele készült videósorozatban nagyon közérthetően és érdekesen beszél a betegség okairól, a társbetegségekről, a megelőzésről és a kezelési lehetőségekről.


Migren Jga Poszt

Migrén

2020. december 4.

Jógázzon a hatékonyabb migrénkezelés érdekében!

Egy új kutatás eredményei szerint a szakmai protokollok szerint előírt migrénes kezelés mellett a jóga megkönnyítheti a migréntől szenvedők életét. A terápia kiegészítése a jógával hatékonyabb lehet, mint önmagában a gyógyszeres kezelés.


Demencia Poszt

Cikkek

2020. október 21.

A gyulladásos bélbetegség növelheti a demencia esélyeit

Egy frissen kiadott publikáció az agy és a gondolkodási funkciók folyamatos hanyatlásával kapcsolatos tünetcsoport, más néven demencia, és a bél mikrobiom kapcsolatára talált bizonyítékot. A kutatás a gyulladásos bélbetegségek (IBD) és a demencia előfordulását vizsgálta 45 év feletti populációban. Az eredmények szerint az IBD-s betegeknél a demencia esélyei jelentősen megemelkedtek, ebben a csoportban az emberek 5,5%-a esetén alakult ki a kognitív funkciók hanyatlása, amíg az egészséges kontrol populációban csupán 1,4%-ban. A demencia különböző klinikai manifesztációin belül, az Alzheimer-kór előfordulásának gyakorisága jelentősen megnövekedett a betegcsoportban.


Dsc0308 Edit Edit 2400x1256

Okos receptek

2020. október 5.

A sokoldalú cukkini – Tojásos krémmel töltött cukkini recept

A kiegyensúlyozott táplálkozás esetében nem lehet elégszer ismételni, hogy a változatosságra is hangsúlyt kell fektetni. A zöldségek és gyümölcsök tekintetében is érdemes minél több félét bevezetni a mindennapjainkba, hiszen mindegyikben más-más fontos vitamin, ásványianyag és rost féle a domináns, amelyek eltérő mértékben, de nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Emellett törekedjünk arra, hogy kerüljük azokat a feldolgozott élelmiszereket, amelyeknek magas a hozzáadott cukor és só tartalma. Helyettük - lehetőségeinkhez mérten - válasszuk a természetes tápanyagokban gazdag élelmiszereket, ami sok esetben bélflóránk számára is kedvezőbb lehet.


Sgt Kapszula Poszt

Cikkek

2020. szeptember 11.

A székletátültetés csökkentheti az alkohol utáni vágyódást

Az alkoholizmus világszerte és Magyarországon is a leggyakoribb függőség, melyre azonban a tüneti kezelésen és pszichológiai támogatáson kívül nincs más terápiás lehetőség. Egy újonnan publikált kutatásban ugyanakkor leírták, hogy a székletátültetés rövid időre csökkenti az alkohol utáni vágyódást, ezzel megkönnyítve a leszokás folyamatát.


Dsc9135 Edit

Okos receptek

2020. augusztus 24.

Fókuszban a dió – Sült alma túróval és dióval töltve – recept

Az olajos magvak fogyasztásáról is fontos beszélni a kiegyensúlyozott táplálkozáson belül, hiszen ezek is értékes tápanyagokat tartalmaznak, de sokkal kevesebbszer esik róluk szó. A hazai ajánlás szerint az egészséges felnőttek számára hetente 2-3 alkalommal ajánlott fogyasztani kis maréknyi sótlan olajos magvakat, például diót, mogyorót, tökmagot.