A Parkinson járvány: egyre több fiatalabb korú Parkinson-kóros beteg van, és a betegség előfordulási gyakorisága drámaian növekszik.


A Parkinson-kór egy lassú lefolyású, krónikus, degeneratív betegség, amely főképp az idős, hetvenes-nyolcvanas éveikben lévő embereket érinti. Dr. Tóth Adrián, a MiND Klinika neurológusa, a Parkinson-kór specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy az egész világon nő a Parkinson-kór előfordulása, és ezen belül emelkedik a fiatalabb generációban is a kór felbukkanása, ezért a korai diagnosztika és kezelés kiemelten fontos. 
A Parkinson-kór is a belekben kezdődik? 


A bél-agy-bélflóra-tengely a bolygóidegen keresztül összefüggésben áll a Parkinson-kór kialakulásával. Ez az összefüggés krónikus depresszió és erős szorongás kapcsán is felmerült már, azonban az Aarhus Egyetem kutatóinak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a Parkinson-kór kapcsolódik a gyomor-bélrendszer működéséhez, és a betegség minden bizonnyal a bolygóidegen keresztül jut el az agyba.
A Parkinson-kór és a bél mikrobiom 


Parkinson-kórban a tápcsatorna betegségei (gastrointestinalis zavarok) a betegség minden stádiumában előfordulnak, gyakran évekkel a diagnózis felállítása előtt. A gastrointestinalis panaszok közül a székrekedés és a haspuffadás a leggyakoribb. Ezért van különösen fontos szerepe a korai diagnózis felállításában annak, hogy a belgyógyász-gasztroenterológus együttműködjenek a neurológus szakorvossal.Nem a genetika a ludas


A Parkinson-kórra jellemző legelső elváltozások a bélrendszerben, vagy a szaglóhámban kezdődnek, ezért a tudósok azt feltételezik, hogy a Parkinson-kór kialakulását a bélben kóros fehérjék kialakulása jellemzi, melyeknek nemcsak a képződése, de a lebomlásuk, eltakarításuk hiánya is betegséget okoz. 


https://mind.hu/tudastar/parkinson-kor-eredmenyek-szemelyre-szabva


A Parkinson-kórt neurológiai betegségként tartják számon a tankönyvek, de kialakulásának okai a bélflóra változásaival is kapcsolatban állhatnak, mivel a parkinsonos betegek mikrobiom összetétele sok jellegzetességet mutat, és a Parkinson-kórban nagy mértékben megváltozik a bélflóra összetétele. A megváltozott bélflóra lehet felelős az ún. “alfa-synuclein” fehérje termelődéséért, amely nagyon hasonlít arra a kóros fehérjére, amely kialakítja az idegsejtet pusztulását a Parkinson-kóros betegekben. 
Milyen előjelei vannak a Parkinson-kórnak?

Az agyban olyan szerkezeti károsodások jelennek meg évekkel a motoros tünetek megjelenése előtt, amelyek előre jelezhetik a Parkinson-kórt. Ezek okozhatnak alvászavart, depressziót is. Ezen felül nagyon fontos korai jel a bélmozgást vezérlő idegek sérülése, ami tünetileg székrekedésként jelenik meg, és az egyik legfontosabb korai tünet.
Az első idegrendszeri tünet, amit már a környezet is észrevesz, hogy az illető lassabbá, kicsit ügyetlenebbé válik. Mivel a betegség tünetei aszimmetrikusak, járás közben a beteg az érintett oldalon mereven maga mellett tartja a kezét, csoszogóvá válik a járása, kicsit előregörnyedt lehet a testtartása. Ezek a legelső, úgynevezett motoros tünetek, amelyeknek oka az, hogy jelentős dopaminhiány alakul ki a központi idegrendszerben a dopamintermelő idegsejtek károsodása miatt. 


https://mind.hu/tudastar/parkinson-kor-eredmenyek-szemelyre-szabva


Dr. Tóth Adrián arról beszélt a Klasszik rádió Intermezzo című adásában, hogy hogyan ismerhető fel korán a Parkinson-kór. Személyre szabott terápia 


Mit tegyen, ha ön vagy hozzátartozója érintett? A Parkinson-kór jelenleg ismeretlen oku, gyógyíthatatlan betegség. A tünetek ugyanakkor jól kontrollálhatók és a betegség-lefolyása lassítható, ha korán sikerül felfedezni a kórt és célzott gyógyszeres és életmód-terápiát lehet bevezetni. Minden beteg egyedi, ezért klinikánkon a személyre szabott terápiára helyezzük a hangsúlyt. Ez a gyógyszeres kezelés mellett

  • táplálás terápiával, autofágia, azaz szakaszos böjtölés bevezetése
  • a stroke esetén is alkalmazott rehabilitációs kezeléssel 
  • komplex életmód terápiával, amiben a testmozgás (gyógytorna, táncterápia, mozgásterápia, nordic walking, Tai chi) és a diéta kiemelt hangsúlyt kap 
  • logopédia
  • pszichológiai, pszichiátriai támogatás
  • okoseszközök használataOrbán Ottó, szintén Parkinson-kóros magyar költő, aki szintén e betegségben szenvedett, nagyon szemléletesen írja le a Parkinson-kórt. 

“A Parkinson-kór esetében az történik, hogy az agynak e meghatározott területén valamilyen okból pusztulásnak indulnak azok az idegsejtek, amelyek korábban három műszakban termelték a dopamint. A dopamin az idegpályák ingerületvezetését segítő anyag, melynek hiánya komoly mozgászavart okoz: a Parkinsonos beteg a saját akaratától függetlenül hol reszket, hol lebénul.”Panaszok esetén kérjük forduljanak szakorvosunkhoz: 


Dr. Tóth Adrián - Neurológus


Tegye meg az első lépést a gyógyulás felé, kérjen időpontot telefonon a +36 1 600-50 90-as számon vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mailcímre!

A leggyorsabban az alábbi gombra kattintva foglalhat időpontot ONLINE, vagy kezdeményezhet e-mail írást illetve telefonhívást!