Mi a mikrobiom?
A mikrobiom a szervezetünkkel összhangban élő mikroorganizmusok összességét leíró fogalom. Nagyságrendileg 100 billióra tehető a szervezetünkben élő mikroorganizmusok száma, mely kb. tízszerese testi sejtjeink számának. Bár méretük jóval kisebb, mint a testi sejteké, tömegük mégis jelentős: eléri a 1,5-2 kg-ot. A mikroorganizmusok szervezetünk különböző területein oszlanak meg. A legnagyobb mennyiségben a béltraktusban, főként a vastagbélben telepednek meg. Jelentős mikroorganizmus közösséggel bír a szájüreg, a felső légutak, a genitáliák, és a bőr is.A legújabb molekuláris diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően a normál flóráról szerzett tudásunk gyorsan növekszik. az új generációs szekvenálási eljárás óriási áttörést jelentett a mikrobiom felismerésében. A korábbi mikrobiológiai tenyésztési eljárásokkal, a ma ismert bélflóra csupán 1 %-a volt azonosítható. Az elmúlt évtizedben azonban megsokszorozódott a tudás a mikrobiom és emésztési zavarok kapcsolatáról. Ma már ismertek a mechanizmusok is, ahogyan a bélflóra hatással van a bél normál működésére, a megváltozott mikrobiom pedig az emésztési panaszok kialakulására.

Mire van hatással a mikrobiom?

Egyrészt a bél motilitásra, azaz a bélmozgás mechanizmusára, ami befolyással van a béltartalom tranzitidejére, így a hasmenés illetve a székrekedés kialakulására.

Másrészt a mikrobiom változása befolyásolja a zsigeri érzékenységet. A fokozódó érzékenység (hiperszenzitivitás)  a haspuffadás és hasi fájdalom képében jelentkezik. Szakirodalmi adatok alapján, kora gyermekkorban az egészséges bélflóra kialakulásának zavara is későbbiekben a zsigeri szervek fokozott érzékenységéhez vezet.

Harmadrészt a bélflóra élése során termelődött bakteriális végtermékek hatással vannak a bél kiválasztó (szekretoros) működésére. Poliszacharidok és epesavak bakteriális bontásából származó anyagok stimulálni képesek ionok leadását, azaz  szekrécióját, amit víz kiválasztás követ, mely összességében hasmenés kialakulásához vezet.

Keresse fel a MIND Klinikát, ha Ön

·      rendszeresen haspuffadással küzd
·      emésztési zavaroktól szenved
·      gyakori hasmenés vagy székrekedés nehezíti a napjait
·      antibiotikum kúrát követően emésztési zavarok alakultak ki
·      ha véleményezték már irritábilis bélszindrómával, de a kezelés nem vezetett megfelelő eredményre.

Exkluzív környezetben várják Önt neves szakembereink, a legkorszerűbb orvosi megoldásokat alkalmazva vagy választhat online konzultációs lehetőséget is.

Tegye meg az első lépést a gyógyulás fel, kérjen időpontot telefonon a +36 70 905 30 80-as számon vagy írjon nekünk az idopont@mind.hu e-mailcímre!

A leggyorsabban az alábbi gombra kattintva foglalhat időpontot ONLINE vagy kezdeményezhet e-mail írást vagy telefonhívást!

KAPCSOLÓDÓ ÉRDEKES ÉS HASZNOS TARTALMAK

Marika néni gyógyulása

Az idős hölgy kínzó hasi panaszokból gyógyult meg alig több mint fél év alatt. IBS betegséggel küzdött! A változás történetét ő maga meséli el. Érdemes megnézni.MINDtalk podcast – Krisztián 12 éves háborúja a Crohn betegséggel

12 éve tartó harc a Crohn-betegség ellen, mely közben a vesetumorral is meg kellett küzdeni. Krisztián végigvezet bennünket az elmúlt időszak nehézségein, és azt is megtudjuk, hogyan alakult mára az egészsége.MINDtalk podcast – Valéria hosszas ütközete egy kevert típusú IBS ellen

Valéria csatája az évek óta tartó nőgyógyászati-és húgyúti fertőzések, valamint az IBS ellen. Bepillantást nyerhetünk egy ötfős család életébe, nagyszerű ötleteket kaphatunk a mikrobiom-alapú táplálkozás megvalósítására vonatkozóan és természetesen az elmúlt időszakban elért eredményeket is részletesen bemutatjuk.
Epeköves tünetek epekő nélkül 1. / A vater-papilla funkcionális eltérései

Egy különleges beszélgetéssorozat 1. része, ahol Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus beszélget Prof. Dr. Pap Ákossal, egykori mesterével és mentorával. A téma pedig egy sokakat érintő, mégis elhanyagolt terület: a Vater-papilla betegségei, mely komoly epebántalmakhoz, illetve akár daganatos megbetegedésekhez is vezethetnek, ezért mind a beteg, mind az orvosok részéről muszáj lenne nagyobb figyelmet fordítani a tünetekre.Epeköves tünetek epekő nélkül 2. / A betegek vizsgálata

A sorozat második részében arról beszélget Prof. Dr. Pap Ákos és Dr. Schwab Richárd, hogy milyen módszerekkel lehet vizsgálni azokat a betegeket aki az epeköves tüneteket produkálják epekő nélkül.