Videotár

Adrian

Migrén

2023. május 12.

Egymillió embert érint Magyarországán a görcsös fejfájás - a bélflóra szerepe a migrén kialakulásában

Magyarországon a leggyakoribb ok a migrén, amiért az emberek kiesnek a munkából. Ma idehaza több mint egymillió embert érint a görcsös, visszatérő fejfájás. Ma már Magyarországon is elérhetőek azok az új típusú kezelések/gyógyszerek, amelyek segítségével nem kell, hogy a migrénes akár elveszítse a munkáját, sőt teljes életet élhet. Az újabb kutatások szerint a nem megfelelő bélflóra is befolyásolja a migrénes tüneteket.

Köszönjük az RTL Praxis műsorának és Erős Antóniának, hogy kollégánk, Dr. Tóth Adrián is nyilatkozhatott e fontos témát illetően.


Eredeti forrás: RTL.hu


Img 7744
2023. április 28.

A stroke megelőzhető! - Interjú Dr. Szatmári Szabolccsal a Duna Almárium műsorában

A stroke-ról sosem lehet eleget beszélni, hiszen az orvostudomány fejlődésével mindig újabb vizsgálati lehetőségre derül fény. Az utóbbi időben a legnagyobb hangsúlyt a prevenciós vizsgálatok kapták, azaz azok a szűrővizsgálatok, amelyek segítségével a stroke MEGELŐZHETŐ lehet! 

Az érelmeszesedés kezdetének egyik nagyon fontos tünete lehet a magas vérnyomás. Ha ezt még a kezdeti fázisban észrevesszük, akkor ezt megfelelő életmódbeli változtatásokkal még VISSZAFORDÍTHATJUK, hiszen az érfalnak megvan az a képessége, hogy regenerálódjon! 


Ha Ön is magas vérnyomással küzd, jelentkezzen be konzultációra! 


A Dizjn Kezdeti

Migrén

2023. február 24.

Hogyan gyógyítható a migrén a mikrobiom egyensúlyának helyreállításával? Interjú Dr. Tóth Adriánnal a Csillagpont Rádió adásában.

Hogyan gyógyítható a migrén a mikrobiom egyensúlyának helyreállításával?

A humán mikrobiom a fejfájás kezelésében is nagy áttörést hozott, és új perspektívába helyezte a migrén kóroktanának tényezőit is.

Klinikánkon ezért a migrénes beteg a neurológus mellett gasztroenterológussal is találkozik. E komplex szemlélettel és a legkorszerűbb személyre szabott gyógyszeres terápiával már sok beteg szabadult meg nálunk véglegesen a kínzó migréntől. Bővebben: mind.hu/migren

Dr. Tóth Adrián, a Mind Klinika neurológus szakorvosa a Csillagpont Rádióban beszélt a migrénről és a betegséggel kapcsolatos célzott terápiák lehetőségéről.


Img 2345 2 2

Stroke

2023. február 14.

MINDTalk - A stroke-ról közérthetően

"A stroke és érelzáródásos esetek döntő többsége megelőzhető lenne, ha az érfal betegség okát is megtaláljuk és a magasvérnyomás tüneti kezelése után meg is gyógyítjuk. 5 éve nem gondoltam volna, hogy ennek a kulcsa belekben van” – vallja Dr. Szatmári Szabolcs, neurológus, stroke szakértő.


Pod12 Bacik 628 Copy
2022. október 17.

A JÓ és ROSSZ bacik

Révész Anett dietetikus kollágánk, Dr. Schwab Richárd gasztroenterológust kérdezi, a "jó és rossz" baktériumok megfelelő arányáról. Megmagyarázzák a leleteken olvasható F/B jelentőségét, és az kiderül, hogy miért szükséges a szervezetünk számára a rostdús táplálkozás vagy esetenként az időszakos koplalás.


Pod11 Robert 628

Betegtörténetek

2022. október 10.

Róbert diverticulosis története

Róbertnek egy éttermi vacsorát követően alhasi panaszai lettek, a vizsgálatok diverticulosist (vastagbél kiöblösödése) igazoltak. Az elmúlt években többször volt gyulladásban az adott bélszakasz, melyre rendszeresen antibiotikum terápiát kapott. Elmeséli, milyen állapotban került a klinikánkra, hogyan vàltozott meg az élete az elmúlt 1 évben, és azt is megtudhatjuk, fogyaszthatóak- e az “apró magvasok” diverticulosis esetén. 🌽🍓
Rud Scw Mr2 Copy
2022. szeptember 8.

Az "életmentő" MR vizsgálatok

A betegségek korai felismerése jelenti sok esetben a gyógyulás kulcsát, a korai felismerés kifinomult és mellékhatásokat nélkülöző eszköze pedig a teljes test MR vizsgálat.


Screenshot 2022 06 22 At 1015 14
2022. június 22.

Elsőkézből a rákgyógyítás jelenéről és jövőjéről

Dr. Peták István farmakológus, és Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus, belgyógyász - jó barátok, üzlettársak és elkötelezettek amellett, hogy a kutatások eredményei helyet kapjanak a klinikumban, és mihamarabb a betegek gyógyulását szolgálják. Elfogultságaik miatt, ritka az olyan alkalom, amikor közel egy órán keresztül beszélgetnek arról, hogy mit is csinálnak ekkora szenvedéllyel. 
A közelmúltban azonban kamerák és mikrofon előtt tették mindezt, így az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a precíziós orvoslás kezdeteibe, a jelenébe is. 


Papscwab Sm
2022. június 10.

Epeköves tünetek epekő nélkül 3.

A kezelési lehetőségek

A sorozat harmadik és egyben záró részében Prof. Dr. Pap Ákos és Dr. Schwab Richárd arról beszélget, hogy milyen kezelési módszerek vannak azon betegek számára akik az epeköves tüneteket produkálnak epekő nélkül.Kossuth Poszt
2022. június 7.

A Kossuth rádió Felfedező c. műsorának vendégei voltunk

Kossuth rádió Felfedező c. műsorában ezúttal két betegünk meséli el gyógyulásuk történetét. Andrea irritábilis bélszindrómától (IBS) szenvedett évekig, Zsuzsának pedig a nem-alkoholos zsímáj betegség okozott kellemetlen tüneteket. Mindkettejük problémájának oka a mikrobiomban volt keresendő, és a megoldást is a célzott kezelés és a mikrobiom helyreállítása jelentette. A stúdióban Dr. Schwab Richárd, belgyógyász, gasztroenterológus és Révész Anett, dietetikus mondja el, a diagnosztika és a sikeres kezelések részleteit.
A 2022 május 31 -ei műsor itt hallható.


Screenshot 2022 06 02 At 921 51
2022. június 2.

Epeköves tünetek epekő nélkül 2.

A betegek vizsgálata

A sorozat második részében arról beszélget Prof. Dr. Pap Ákos és Dr. Schwab Richárd, hogy milyen módszerekkel lehet vizsgálni azokat a betegeket aki az epeköves tüneteket produkálják epekő nélkül.

Pod08 Valeria Kep 628
2022. május 31.

Valéria hosszas ütközete egy kevert típusú IBS ellen

MINDtalk – Valéria hosszas ütközete egy kevert típusú IBS ellen

Valéria csatája az évek óta tartó nőgyógyászati-és húgyúti fertőzések, valamint az IBS ellen. Bepillantást nyerhetünk egy ötfős család életébe, nagyszerű ötleteket kaphatunk a mikrobiom-alapú táplálkozás megvalósítására vonatkozóan és természetesen az elmúlt időszakban elért eredményeket is részletesen bemutatjuk.Pod07 David Kep 628 Copy
2022. május 25.

Dávid hosszú ideje a colitis ulcerosa foglya

MINDtalk podcast – Dávid hosszú ideje a colitis ulcerosa foglya

Dávid története 10 éves korában kezdődött és hosszú utat járt be a mostani diagnózisig. A beszélgetésben hallhatunk a PSC és a colitis ulcerosa összefüggéseiről, valamint arról, hogy mennyire fontos a bizalmi orvos-páciens kapcsolat, a támogató közeg, mely a terápiahűségre is kihat.


Screenshot 2022 05 23 At 1419 56
2022. május 24.

Epeköves betegség epekő nélkül 1.

A vater-papilla funkcionális eltérései

Egy különleges beszélgetéssorozat 1. része, ahol Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus beszélget Prof. Dr. Pap Ákossal, egykori mesterével és mentorával. A téma pedig egy sokakat érintő, mégis elhanyagolt terület: a Vater-papilla betegségei, mely komoly epebántalmakhoz, illetve akár daganatos megbetegedésekhez is vezethetnek, ezért mind a beteg, mind az orvosok részéről muszáj lenne nagyobb figyelmet fordítani a tünetekre.


Podcast Kep Olddalra 1200x628
2022. május 24.

Krisztián 12 éves háborúja a Crohn betegséggel

MINDtalk podcast – Krisztián 12 éves háborúja a Crohn betegséggel

12 éve tartó harc a Crohn-betegség ellen, mely közben a vesetumorral is meg kellett küzdeni. Krisztián végigvezet bennünket az elmúlt időszak nehézségein, és azt is megtudjuk, hogyan alakult mára az egészsége.


Screenshot 2022 05 24 At 1112 47
2022. május 24.

Marika néni gyógyulása

Az idős hölgy kínzó hasi panaszokból gyógyult meg alig több mint fél év alatt. IBS betegséggel küzdött! A változás történetét ő maga meséli el. Érdemes megnézni.


Screenshot 2022 05 19 At 1100 35
2022. május 19.

Alapismeretek az onkológiai rendelésünkhöz

Dr. Pajkos Gábor az Oncompass Medicine orvosigazgatója és a MIND Klinika onkológusa mondja el mindazt a pár gondolatot amit érdemes tudni mielőtt valaki az onkológiai konzultációra jelentkezik.


Screenshot 2022 05 16 At 1025 05
2022. május 16.

Fókuszban a zsírmáj

Érdekes beszélgetés Dr. Gelley András és Dr. Schwab Richárddal: A bél-mikrobiom szerepe az alkoholos és a nem alkoholos zsírmáj kialakulásában, progressziójában.


Screenshot 2022 05 13 At 1452 51
2022. május 16.

A teljes test MR vizsgálat jelentősége és előnyei egy konkrét eset tükrében

Dr. Rudas Gábor, MR szakterületünk vezetője és Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász arról beszélgetnek, hogy milyen előnyei vannak az MR vizsgálatnak, a kontrasztanyaggal végzett CT vagy épp az ultrahanggal szemben. Illetve beszámolnak egy post-covidos beteg esetéről, akinél a fél évvel korábban végzett teljes test MR vizsgálata segített a gyors diagnózis felállításában. 


Img 6861

Stroke

2023. április 14.

A túlsúly/elhízás és a stroke kapcsolata

Az elhízás népbetegségnek számít. Már 10 évvel ezelőtt is a felnőtt lakosságból 600 millióan voltak elhízottak, és ezek a számok folyamatosan nőnek. 

Ez az állapot jelentős egészségügyi rizikóval jár. Például a stroke esetében is, hiszen túlsúly esetén 20%-kal, míg elhízásnál közel 60%-kal nagyobb a stroke rizikó! 

Érdemes meghallgatni Dr. Jarecsny Tamás Neurológus rövid összefoglaló videóját, amelyben az elhízás és stroke kapcsolatáról beszél. Nagyon fontos téma!


Stop Stroke!


Poszt 1

Migrén

2022. május 16.

Népbetegség: MIGRÉN

Február 26-án újra várjuk online az HMAA Akadémiára a kollégákat, akik két neves professzortól értesülhetnek a népbetegségnek számító migrén legfrissebb kutatási eredményeiről és a legújabb kezelési lehetőségekről! Előadók: Dr. Rami Burstein és Prof. Dr. Vécsei László.