Tudástár

A gyulladásos bélbetegség növelheti a demencia esélyeit

Egy frissen kiadott publikáció az agy és a gondolkodási funkciók folyamatos hanyatlásával kapcsolatos tünetcsoport, más néven demencia, és a bél mikrobiom kapcsolatára talált bizonyítékot. A kutatás a gyulladásos bélbetegségek (IBD) és a demencia előfordulását vizsgálta 45 év feletti populációban. Az eredmények szerint az IBD-s betegeknél a demencia esélyei jelentősen megemelkedtek, ebben a csoportban az emberek 5,5%-a esetén alakult ki a kognitív funkciók hanyatlása, amíg az egészséges kontrol populációban csupán 1,4%-ban. A demencia különböző klinikai manifesztációin belül, az Alzheimer-kór előfordulásának gyakorisága jelentősen megnövekedett a betegcsoportban.

Mivel a demencia szinte majdnem kizárólagosan időskori betegség, az is fontos információ, hogy IBD betegek esetén milyen életkorban alakul ki. Gyulladásos bélbetegségben a dementia diagnózisának időpontjában az átlag életkor 76,24 év, míg a kontroll csoportban 83,45 év. Ez is bizonyítja, hogy a diszbiotikus bélbaktériumok nem csak növelik a demencia kialakulásának esélyét, hanem annak korai kialakulását is okozhatják.

A kutatásban a demenciahoz és a gyulladásos bélbetegséghez kapcsolódó tényezők hatásait is külön vizsgálták, mint például az IBD különböző fajtáit (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) vagy a demencia különböző fajtáit (Alzheimer-kór, Parkinson-kór). A különböző típusú dementiákat összehasonlítva az Alzheimer-kór kialakulásának esélye emelkedett a legnagyobb mértékben az IBD betegek körében. Fontos megemlíteni, hogy ezt megelőző kutatások szoros kapcsolatot találtak az IBD és a Parkinson-kór között is. A dementia kialakulásának esélye nem függött nemtől vagy az IBD típusától (Crohn betegség vagy colitis ulcerosa).

A gyulladásos bélbetegség az egyik leggyakoribb kórkép, mely a mikrobióta károsodás következményeképp alakul ki. Ilyen esetben valamilyen külső vagy belső hatásra felborul a bélbaktériumok egyensúlya, ami gyulladáshoz és különböző emésztési panaszok kialakulásához vezet. Az itt hivatkozott kutatás, valamint sok más publikáció is azt bizonyítja, hogy ez a diszbiotikus állapot negatív hatással van az idegrendszerre.

Az itt hivatkozott publikációban a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a gyulladásos bélbetegségnek egyértelmű hatása van a demencia kialakulására, de ennek pontos mechanizmusa még nem ismert. Ebben az is közrejátszik, hogy a demencia kialakulásának patomechanizmusa sem ismert még teljesen.

Forrás:  https://gut.bmj.com/content/early/2020/04/28/gutjnl-2020-320789