Szakmai fórum

A jótékony bélbaktériumok kulcs szerepet játszhatnak a cukorbetegség kezelésében

Az amerikai Oregoni Állami Egyetem kutatói vizsgálataik során azt találták, hogy néhány, a bél mikrobiom részét képező mikroorganizmus kulcsszerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség patomechanizmusában, ezáltal utat nyitva e súlyos anyagcsere-betegség lehetséges probiotikus kezelése terén.

Az emberi bél mikrobiom több, mint 10 billió mikrobiális sejtből áll, ami mintegy 1000 különböző baktériumfajból tevődik össze. A diszbiózis (a jótékony baktériumok alacsony mennyisége, valamint a patogén baktériumok, gombák vagy paraziták elszaporodása) negatív hatással lehet az emberi egészségre. A tanulmány vezetője szerint az egyensúly hiányának egyik gyakori oka a „nyugati étrend”, amelyre a telített zsírokat és finomított cukrokat nagy arányban tartalmazó ételek túlzott bevitele jellemző. A 2-es típusú cukorbetegség kulcsfontosságú kockázati tényezője a túlsúly, amely gyakran az imént említett “nyugati étrend” következménye, illetve amelyhez a legtöbb esetben alacsony fizikai aktivitás is társul

Egyes tanulmányok szerint a diszbiózist több száz különböző mikróba kölcsönhatásából származó változások okozzák. A jelen vizsgálat eredményei azonban azt sugallják, hogy a mikrobiális közösség bizonyos elemei, amelyeket az étrend megváltoztatásával javíthatunk, önmagukban is jelentős hatással bírhatnak az egyén egészségére.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói egy új, adatközpontú, rendszer-biológiai megközelítést alkalmaztak annak érdekében, hogy tanulmányozzák a szervezet és mikrobiom kölcsönhatását a nyugati étrendet követő embereken. A vizsgálat során megvizsgálták, hogy a mikrobióta egyes elemei szerepet játszottak-e az anyagcsere változásában, melyet maga az étrend indukált a szervezetben. Az elemzés olyan specifikus mikróbákra mutatott rá, amelyek potenciálisan befolyásolhatják az ember glükóz és lipid anyagcseréjét. A tudósok négy operatív taxonómiai egységet, OTU-t azonosítottak, amelyek a vizsgálat szerint hatást gyakoroltak a glükóz metabolizmusára. Az OTU-k a baktériumok osztályozásának alapegységei, melyeket a génszekvencia hasonlóság alapján állapítanak meg. Az azonosított taxonómiai egységek négy baktériumfajnak feleltek meg: Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus gasseri, Romboutsia ilealis és Ruminococcus gnavus.

A tudósok összefüggéseket találtak az emberi testtömeg-index és e négy baktérium jelenléte között - a jótékony baktériumok magasabb aránya jobb testtömeg-indexet jelentett, a kártékony hatású baktériumok jelenléte pedig emelkedett BMI értékekkel párosult. Megállapították, hogy a Rombutsia ilealis az elhízott betegek több mint 80% -ában jelen van, ami arra utal, hogy ez a mikróba domináns patogén szerepet játszhat túlsúlyos emberekben. 

A Nature Communications-ben megjelent cikk feltárja a potenciális probiotikus törzseket a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésére, valamint betekintést nyújt a hatásmechanizmusaikba. Ez lehetőséget jelent célzott terápiák kifejlesztésére, ami adott esetben hatékonyabb eljárás lehet, mint önmagában az "egészséges"mikrobióta helyreállítását célzó törekvések.

forrás: Indo-Asian News Service. 04 January 2021