Tudástár

Napi 10 000 lépés az egészség kulcsa? Mit mond a tudomány?

Ismert tény, hogy a rendszeres fizikai aktivitás jelentősen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Azon túl, hogy jobb életminőséget eredményez, csökkentheti több krónikus megbetegedés, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és számos rákos megbetegedés előfordulását, valamint az ezekkel összefüggő halálozást. A naponta megtett lépések száma a fizikai aktivitás egyik legegyszerűbb indikátora. Napjainkban ennek nyomon követése minden eddiginél könnyebben megvalósítható: különböző okos eszközök (pl. órák) és a mobiltelefonok is rendelkeznek erre vonatkozó funkcióval. 

Általános ajánlásként leggyakrabban a 10 000 lépés koncepciójával találkozhatunk, mint az általános egészségi állapot szempontjából optimális érték, habár ez korábban semmiféle tudományos bizonyítékon nem alapult. 

Mit tudunk eddig?
Jelenleg még nem léteznek olyan bizonyítékokon alapuló közegészségügyi ajánlások, amelyek az egészségre gyakorolt pozitív hatások tekintetében napi meghatározott számú lépést javasolnának. Az eddigi prospektív (utánkövetéses) tanulmányok eredményei szerint a halálozási kockázat az idősebb nők (≥62 év) esetében napi 7500 lépésnél, az amerikai és norvég felnőttek (országos reprezentatív minták alapján) esetében pedig körülbelül napi 8000-12 000 lépésnél csökken számottevő mértékben. Obszervációs, vagyis megfigyelésen alapuló tanulmányok kimutatták, hogy az intenzitás fordítottan arányos a halálozással; azonban a napi megtett lépések számával korrigálva az intenzitás már nem mutat szignifikáns összefüggést a halálozás csökkenésével. Egy korábbi metaanalízis fordított összefüggést talált a lépések mennyisége és a halálozás között, de nem tért ki az életkor és a nem szerinti összefüggésekre. A Steps for Health Collaborative egy nemzetközi társulás, amely a mért lépésmennyiség és -sebesség valamint az egészségi állapot hosszútávú összefüggéseinek meghatározására jött létre.

Mik a legfrissebb bizonyítékok?
A nemrégiben megjelent tanulmány 15 ázsiai, ausztráliai, európai és észak-amerikai prospektív kohorszvizsgálat (47 471 felnőtt és 3013 haláleset) eredményeit vette górcső alá és foglalta össze. Bizonyítékokon alapuló küszöbértékeket ad a napi lépések olyan optimális számához, amely a teljes halálozási kockázat csökkenéséteredményezi. A bevont tanulmányok a The Steps for Health Collaborative által készített szabványosított statisztikai elemzésen mentek keresztül, majd ezeket az eredményeket metaanalízisnek vetették alá. A napi lépésszámot tekintve a legalacsonyabb napi lépésszámú negyedbe tartozó felnőttekhez képest a legmagasabb napi lépésszámot teljesítő negyed tagjainál 40-53%-kal alacsonyabb halálozási kockázatot figyeltek meg. A naponta megtett lépések száma a teljes halálozás alacsonyabb kockázatával járt együtt, egészen egy meghatározott szintig, amely ugyan nemenként hasonló volt, de életkoronként változott. Eredményeik szerint a 60 éves és idősebb felnőttek körében napi 6000-8000 lépésig, míg a 60 évesnél fiatalabb felnőttek esetében napi 8000-10 000 lépésig a halálozási kockázat folyamatos fokozatos csökkenése figyelhető meg. Nem találtak azonban következetes bizonyítékot arra, hogy a lépésintenzitás a lépések összmennyiségén túlmenően összefüggene a halálozási kockázattal.

Hogyan tovább?
A napi lépések száma egyszerű és megvalósítható mérőszám a fizikai aktivitás nyomon követésére és ösztönzésére. A legfrissebb eredmények arra utalnak, hogy a halálozási kockázat csökkenése - különösen az idősebb felnőttek esetében - a napi 10 000 lépés népszerű referenciaértékénél alacsonyabb szinteken is jelentkezhetnek.Mindezen megfigyelések a jövőben megalapozhatják a fizikai aktivitásra vonatkozó közegészségügyi ajánlásokataz egészség fenntartása érdekében. 

Forrás: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667%2821%2900302-9/fulltext?fbclid=IwAR3rtmXOju3IQj9shRL1YVf7kXdhTsi23QFip7t4x1y11hbzzZ3Dw2LhLqc

DOI:https://doi.org/10.1016/S2468-2667(21)00302-9