Tudástár

Mérföldkőnek számító tanulmány tárja fel a labdarúgás és a neurodegeneratív betegségek közötti kapcsolatot

Az egykori profi futballisták neurodegeneratív kockázatával kapcsolatos jelenlegi ismereteink alapján a sportág szélesebb körében is változtatásokra lenne szükség.

A „FIELD” VIZSGÁLAT

Az utóbbi években egyre nagyobb aggodalmat keltett a kontaktsportok és a demencia megnövekedett kockázatának lehetséges összefüggésének elmélete. Ennek hátterében részben az állt, hogy a traumás agysérüléssel (TBI) összefüggő degeneratív agyi betegség egy speciális formáját, a krónikus traumás enkefalopátiát (CTE) számos kontaktsportoló esetében figyelték meg. Ennek ellenére azonban továbbra is kevés eredmény áll rendelkezésre az egykori sportolók későbbi egészségi állapotára vonatkozóan, beleértve a demencia és a kapcsolódó betegségek kockázatát is.

Ez a sürgető igény a kontaktsportok hosszútávú egészségre és jóllétre gyakorolt hatásának jobb megértésére volt az, mely életre hívta a FIELD tanulmányt a Glasgow-i Egyetemen. A kutatócsoport a traumás agysérülések, a közegészségügy és a sport területén dolgozó kutatók és szakértők multidiszciplináris együttműködéséből jött létr0e.

Az egykori hivatásos labdarúgók a skót bajnokság játékosainak nyilvántartásai alapján kerültek azonosításra és bevonásra. Ezeket a játékosokat az általános népességből származó egyénekkel párosítottak (nem, születési év, társadalmi-gazdasági státuszuk alapján), így képezve két összehasonlítható csoportot. A vizsgálatba bevont személyekre vonatkozó egészségügyi nyilvántartási adatokat elemezve azt hasonlították össze, hogy a korábbi sportolók esetében nagyobb volt-e a kockázata bizonyos betegségek kialakulásának.

A FIELD tanulmány (Football's InfluencE on Lifelong health and Dementia risk) az első nagyszabású kutatás, amely a korábbi profi futballisták hosszútávú egészségi állapotát vizsgálta, és amely számos érdekes eredményt hozott.

AZ EREDMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÁSA

A FIELD tanulmány eddigi eredményei bizonyítják, hogy az egykori profi labdarúgók körében a neurodegeneratív betegségek száma megnövekedett, és a kockázat a mezőnyjátékosok - különösen a védők - és a hosszabb karrierrel rendelkezők esetében bizonyult a legnagyobbnak. A korábbi profi labdarúgók három és félszer nagyobb valószínűséggel szenvednek demenciában és más súlyos neurológiai betegségekben. A Glasgow-i Egyetem munkatársainak kutatási projektje azt is felfedezte, hogy ötszörösére nő az Alzheimer-kór, négyszeresére a motoros neuronbetegség és kétszeresére a Parkinson-kór kockázata.

Ugyanakkor a profi szintű futballkarrier számos egészségügyi előnnyel is járt: a korábbi játékosoknál alacsonyabb volt az iszkémiás szívbetegség és a légúti rákos halálozás kockázata, valamint alacsonyabb a gyakori mentális zavarok kockázata, nevezetesen a szorongás és a stressz, a depresszió, az alkoholfogyasztás, a kábítószer-fogyasztás, a bipoláris zavarok és a hangulatzavarok.

MIT JELENTENEK EZEK AZ EREDMÉNYEK A JÖVŐRE NÉZVE?

A tanulmány első eredményeinek közlését követően Skócia, Anglia és Észak-Írország labdarúgó-szövetsége is elővigyázatossági intézkedésként korlátozta a fejelést az ifjúsági labdarúgásban, annak az agyi egészségre gyakorolt hosszú távú hatásai miatt.

Az egykori profi futballisták neurodegeneratív kockázatával kapcsolatos jelenlegi ismereteink alapján a sportág szélesebb körében is változtatásokra lenne szükség. Ide tartoznak a további fejelési korlátozások, az edzők és sportolók megfelelő oktatása, valamint agyrázkódási protokollok bevezetése. További kutatásokra van szükség azonban ahhoz, hogy jobban megértsük azokat a kockázati tényezőket, amelyek hozzájárulnak a neurodegeneratív betegségek megnövekedett kockázatához ebben a populációban.


Forrás: theguardian.com, gbirg.inp.gla.ac.uk