Tudástár

Kávéval a nem-alkoholos zsírmáj ellen

A nem-alkoholos zsírmáj betegségben (NAFLD), valamint a nem-alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedő betegek terápiájának egyik alapvető pillére a túlsúly mozgással és diétával történő kezelése. A kávé, mely közkedvelt italként sokunk mindennapi rutinjának a része, új szerepet kaphat ebben. Egy új tudományos ajánlás szerint ugyanis napi egy-két csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással bírhat.

Az ajánlás alapja egy 16 tanulmány eredményeit elemző metaanalízis, amelyben több, mint 3000 kávéfogyasztó és 132 000 kávét nem fogyasztó személy vett részt. Az elemzés során azt vizsgálták, milyen összefüggés van a kávéfogyasztás és a májcirrhosis (májzsugor) kialakulása között. A metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a kávéfogyasztók esetében 39%-kal ritkábban alakul ki cirrhosis (májzsugor). Ezen felül a dózis-hatás összefüggés is bizonyításra került: a napi két vagy több csésze kávét fogyasztók esetében 47%-kal csökkent a cirrhosis kockázata a kávét nem fogyasztókhoz képest, míg a mérsékeltebb, napi 1 kávé fogyasztás 34%-os kockázat csökkenéssel járt együtt. Ezenkívül a kutatók megállapították, hogy a kávéfogyasztás esetén az előrehaladott májfibrózis kialakulásának valószínűsége is 27%-kal kisebb, a kávét nem fogyasztókkal összehasonlítva.

Ami talán még ennél is fontosabb, hogy az eredmények szerint a kávé csökkenti a hepatocelluláris carcinoma (a máj rosszindulatú daganata) kialakulásának kockázatát is. Egy, az Egyesült Királyságban végzett tanulmányban 18 kohorsz vizsgálat 2,27 millió résztvevőjének adatait dolgozták fel metaanalízis formájában. A kutatók arról számoltak be, hogy a napi legalább két csésze kávé elfogyasztása a májdaganat kockázatának 35%-os csökkentésével jár együtt, függetlenül a a májbetegség stádiumától, illetve a magas alkoholfogyasztás, dohányzás, elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, hepatitis B vagy C fertőzés együttes jelenlététől vagy hiányától. Emellett meggyőző adatok születtek arra vonatkozóan is, hogy a kávé csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

Ezen előnyök kialakulásának mechanizmusa nem világos, ma még nem ismert, hogy a jelenség a koffein vagy a kávébab valamilyen más alkotóelemének, például egy fenolnak a hatása. Ugyanakkor a teafogyasztás előnyei nem olyan meggyőzőek, mint a kávéé, tehát elképzelhető, hogy nem egyszerűen a koffeinen múlik a hatás kialakulása.

A legtöbb nagy gasztroenterológiai szakmai társaság egyetért abban, hogy a NAFLD kezelésében a megfelelő étrend és a rendszeres fizikai aktivitás kötelező elemek. Tartósan leginkább ezek az életmódbeli változtatások javíthatják a NASH-t és a májfibrózist, valamint csökkenthetik a májrák kialakulásának kockázatát. Ennek megfelelően általánosan ajánlott legalább heti 150 perc mérsékelt vagy erőteljes aerob és / vagy rezisztencia edzés végzése. A dietetikus által meghatározott étrendi alapelvek mellett pedig a kávézás egy további jó szokás lehet. 

Forrás: https://www.mdedge.com/internalmedicine/article/238107/gastroenterology/coffee-could-be-secret-weapon-against-nafld