Tudástár

BREAKING! A mellrák ellen fejlesztett vakcina klinikai tesztelés alatt

Jelenleg tesztelés alatt áll az a vakcina, amely potenciálisan megelőzhetné a mellrák legagresszívabb és legrosszabb prognózisú típusát, az ún. tripla-negatív mellrákot. A vakcina kulcsfehérjéjét, amely a rákkezelés "szent grálja" lehet, a kutatók szerencsével és kitartó munkával találták meg az adatbázis elemzés és a fehérje-kutatások során. A tudósok a kutatás eredményét ahhoz hasonlították, mintha tűt találtak volna a szénakazalban.

A vakcina működési elve, hogy stimulálja az immunrendszert, minek eredményeként az felismer és megtámad minden olyan daganatsejtet, amely ezt a bizonyos fehérjét tartalmazza, és amelynek nem lenne szabad jelen lennie az emlő szöveteiben, kivéve a szoptatás időszakát. Amennyiben megállapításra kerül, hogy a vakcina képes immunválaszt indukálni, a kutatók minél előbb szeretnék alkalmazni a betegség legkorábbi szakaszában, a megelőzés szakában, így elérve a maximális előnyt. Ez még egy korai stádiumban lévő fejlesztés, azonban ha sikerrel jár, a vakcinát olyan fiatal, egészséges nőknél alkalmaznák, akiknél magasabb az ún. tirpla-negatív mellrák kockázata. 


És hogy miben különbözik ez a vakcina a korábban látott terápiás megoldásoktól? A hatás profilaktikus. Egy olyan 21. századi oltási programot vetít előre, amely az immunvédekezés kifejlesztésével protektív hatással bír az olyan betegségekkel szemben, mint a mellrák és a petefészekrák.


Ez a vizsgálat is felhívja a figyelmet a molekuláris diagnosztika jelentőségére, mely révén azonosíthatók a dagaganat hátterében álló genetikai eltérések, így a legújabb fejlesztések eredményeként elérhetővé váló célzott kezelések hatékonyan alkalmazhatóak a daganatterápiában. Az ilyen típusú vizsgálatok reményt nyújtanak a rák által érintett nőknek. Ez az orvosi vívmány - ami 50 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt - ma már lehetőség.


Forrás: https://www.cbsnews.com/news/potential-breast-cancer-vaccine-undergoing-testing/