Tudástár

Az alkoholfogyasztás növelheti a koponyán belüli értágulatok (aneurizmák) megrepedésének kockázatát

Az intrakraniális aneurizma, más néven agyi aneurizma, olyan agyi érrendszeri rendellenesség, amikor az agyi artéria vagy véna falának meggyengülése az ér helyi tágulását vagy kiboltosulását okozza. A legtöbb aneurizma kicsi, és megfelelő utánkövetéssel nem okoz problémát. Egy megrepedt agyi aneurizma azonban életveszélyes is lehet. Az alkoholfogyasztás korábbi vizsgálatok szerint az aneurizmás ún. subarachnoidalis vérzés egyik kockázati tényezője lehet. Ugyanakkor az eddig közölt tanulmányok leginkább kisebb eset-kontroll vagy kohorszvizsgálatok voltak és hiányoztak az alkoholfogyasztásra vonatkozó részletes prospektív elemzések. Kutatók egy csoportja épp ezért célul tűzte ki, hogy megvizsgálja a megrepedt aneurizmák és az alkoholfogyasztás, valamint annak mértéke és a teljes elhagyása közötti kapcsolatot.

A Harvard Egyetem oktatókórházaiban (Brigham and Women's Hospital és a Massachusetts General Hospital) 1990 és 2016 között diagnosztizált 4701 agyi aneurizmás beteg adatai kerültek elemzésre. Az egyéneket kórtörténetük alapján megrepedt és meg-nem-repedt aneurizmás csoportokra osztották, ez képezte az összehasonlítás alapját. Ezt követően különböző statisztikai elemzéseket végeztek az alkoholfogyasztás és az agyi aneurizmák megrepedése közötti kapcsolat meghatározására.

Az eredmények szerint a jelenleg fennálló, aktív alkoholfogyasztás összefügghet a repedés állapotával, így a sem a múltban, sem a jelenben nem ivókhoz képest nagyobb kockázattal bírhatnak a rendszeres italozók. Nem mindegy azonban a mennyiség sem: az alkoholfogyasztók körében ugyanis a napi italok száma is befolyásolta a repedés állapotát.

Érdekes módon a múltbéli alkoholfogyasztás nem jelentett nagyobb kockázatot, valamint a korábban jellemzően elfogyasztott napi mennyiségek sem mutattak összefüggést a repedések állapotával. Mindez felhívja a figyelmet az alkoholfogyasztás azonnali abbahagyásának jelentőségére az aneurizmával diagnosztizált betegek esetében, hiszen szinte azonnali kockázatcsökkentést érhetnek el azzal, ha elkerülik ezeket az italokat.  

Az tehát már most is elmondható, hogy szignifikáns összefüggés van az aneurizmás vérzés kockázata és az alkoholfogyasztás, valamint annak intenzitása között A pontos mechanizmusok, amelyek révén a (túlzott) alkoholfogyasztás intrakraniális aneurizma-repedéshez vezethet, azonban még tisztázásra várnak.. Az alkoholnak a mikrobiomra gyakorolt káros hatásai szintén ismertek. A bélflóránkban kialakuló egyensúlyhiány pedig jelentős hatással lehet a szervrendszereink működésére, beleértve a szív-érrendszeri funkcióinkat is. Több tanulmány kimutatta, hogy bizonyos bakteriális fertőzések olyan immunválaszt válthatnak ki, amely gyengíti az érfalakat, és hozzájárul az aneurizma kialakulásához. Emellett egyes tanulmányok szerint a fertőzések fokozhatják a gyulladást az erekben, ami szintén gyengítheti azokat, és aneurizma kialakulásához vagy megrepedéséhez vezethet. További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy meghatározzák az alkohol és a mikrobiom pontos szerepét az aneurizma kialakulásában.

Míg a fenti kérdések tisztázásra várnak, az már világos, hogy az alkoholfogyasztás teljes elhagyása a nem-megrepedt agyi aneurizmával rendelkező betegeknél csökkent kockázatot jelenthet és aláhúzza az alkoholfogyasztás azonnali elhagyásának kiemelt jelentőségét.

Forrás:

Can, A., Castro, V.M., Ozdemir, Y.H. et al. Alcohol Consumption and Aneurysmal Subarachnoid Hemorrhage. Transl. Stroke Res. 9, 13–19 (2018). https://doi.org/10.1007/s12975-017-0557-z

https://link.springer.com/article/10.1007/s12975-017-0557-z