Tudástár

Az ablakos étkezés és az életminőség kapcsolata

Az ablakos étkezés (intermittent fasting = IF) napjainkban igen nagy népszerűségnek örvendő étrendi irányzat. Alapja, hogy bizonyos ideig az étkezés kerülendő, mely időszak egy általában rövidebb intervallummal váltakozik. A táplálékmegvonás hossza 12 órától több napig terjedhet.

Az IF feltételezett előnyei azon alapulnak, hogy a szervezet az anabolikus (felépítő) anyagcseréről átvált az éhomi anyagcserére, ahol a szükséges energia nagyobb hányadát ún. ketontestekből nyerjük. A jelenlegi feltételezések szerint ez az anyagcsere-váltás nemcsak a fogyást segíti elő, hanem pozitívan befolyásolja az olyan krónikus betegségeket is, mint a metabolikus szindróma vagy az idegrendszeri betegségek. Ezenkívül az IF bizonyította az oxidatív stresszmarkerek csökkentésében játszott szerepét is, amelyek számos betegségben, például az endometriózis előrehaladásában játszanak fontos szerepet.

Az egyre elhízottabb és öregedő népességgel együtt számos egészségügyi probléma merül fel. Míg az IF-ről bizonyos betegpopulációkban rendelkezésre állnak kutatási eredmények, nagyon keveset tudunk a tényleges egészségi és életminőségi előnyökről egy általános, egészséges vizsgálati populációban.

Ezt a hiányt tölti be egy nemrégiben publikált tanulmány, mely egy prospektív klinikai vizsgálat eredményeit közli. A kutatók célja az volt, hogy felmérjék az IF-ben rejlő lehetőségeket az életminőség (Quality of Life = QoL) növelésére egészséges emberek körében, valamint az általános biztonságosságát és a mindennapi életben való megvalósítását.

Minden résztvevő (összesen 30 fő) 16 órát böjtölt a hét legalább öt napján, miközben egyebekben fenntartotta szokásos életmódját. Ez a 16:8-as étrend a gyakorlatban tehát azt jelentette, hogy naponta egy 8 órás időablakban volt engedélyezett az étkezés a résztvevők számára. A héten belül a böjtnapokat és a napi böjtölési időszakokat a résztvevők szabadon választhatták meg, hogy növeljék a mindennapi életben való megvalósíthatóságot és ezáltal az étrend betartását. A választás után minden résztvevőt arra ösztönöztek, hogy a vizsgálati idő alatt végig tartsa be ugyanazt a 16 órás intervallumot. A 16 órás böjt alatt semmilyen kalóriabevitel nem volt megengedett, így az olyan kalóriadús italok mint pl. az üdítőitalok, gyümölcslevek, vagy a kávékiegészítők, mint például cukor, szirup vagy tej is tilosak voltak. A tiszta húsleves, a feketekávé és a diétás italok (kalóriamentes italok) a koplalási időszak alatt engedélyezettek voltak. A 8 órás étkezési időszakban azonban már nem volt semmilyen kötelező betartandó étrendi korlátozás az étkezés típusát, mennyiségét és gyakoriságát illetően.

A vizsgálat során vérmintákat vettek, valamint standardizált tesztek segítségével elemezték az életminőséget. A fáradtság mértékét két különböző skálával határozták meg. Mindezek mellett folyamatosan nyomon követték az étkezési ritmus betartását az egyes résztvevőknél, aktivitási nyilvántartást vezettek, és rögzítették az esetleges testsúlyváltozásokat is.

Az eredmények alapján szignifikánsan növekedett a résztvevők életminősége az IF periódus végére. A hosszú távú életminőség tekintetében a mért nyolc terület közül hat jelentősen javult a három hónap elteltével. Ezek közé tartozott pl. a fizikai egészség, a mentális egészség és a testfájdalom. A fáradtság szintje szintén jelentős mértékben csökkent a résztvevők között. Ebbe beletartozik a mentális fáradtság is.

A tanulmány másik fontos eredménye, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során nem észleltek olyan klinikailag jelentős változásokat, amelyek veszélyeztették volna a résztvevők biztonságát.

A tanulmány eredményei szerint tehát a mérsékelt, 16:8 arányban megvalósított IF javíthatja az életminőséget, különösen a fizikai és mentális fáradtságot, mindezt teljesen biztonságos módon. Még fontosabb talán, hogy az IF jól megvalósíthatónak bizonyult ebben a vizsgálatban, még a váltott műszakban dolgozók és a nagy arányban aktív munkát végző személyek esetében is.

Forrás:

Anic, K.; Schmidt, M.W.; Furtado, L.; Weidenbach, L.; Battista, M.J.; Schmidt, M.; Schwab, R.; Brenner, W.; Ruckes, C.; Lotz, J.; Lackner, K.J.; Hasenburg, A.; Hasenburg, A. Intermittent Fasting—Short- and Long-Term Quality of Life, Fatigue, and Safety in Healthy Volunteers: A Prospective, Clinical Trial. Nutrients 2022, 14, 4216. https://doi.org/10.3390/nu14194216