Tudástár

A mirelit és a friss találkozása - Zöldbab a fagyasztóból, friss paradicsom a piacról

A kora tavasz egy átmeneti időszak, amikor még nincs jelen sok friss, érett zöldség és gyümölcs, de már megvan bennünk a motiváció, hogy a táplálkozásunkba minél több egészséges élelmiszert építsünk be. Amíg egy boltba belépve a kínálat nem azt tükrözi, amit elképzeltünk és még várnunk kell a napérlelte hazai, szezonális zöldségekre, addig is tudatosan válogathatunk a meglévő kínálatból, ami magába foglalja a friss, fagyasztott, és megfelelő körültekintéssel akár a konzerv zöldségeket és gyümölcsöket is.Elsőként válasszuk a frisset, de ha a friss hiánycikk, vagy a minőségével nem vagyunk megelégedve, akkor a fagyasztott áruk között is érdemes szétnézni. Számos kutatás készült már arról, hogy a vitamintartalmuk a modern fagyasztási eljárásnak köszönhetően a közhiedelemmel ellentétben nem sérül olyan nagy mértékben, vagy legalábbis nem mindegyik vitamin. Tehát a gyorsfagyasztás folyamata során is megmarad többféle vitamin, és ásványi anyag. Természetesen ezeknek a tápanyagoknak a csökkenése élelmiszerenként változhat. Például az A és E vitamin kifejezetten ellenállóbb ebben a tekintetben, de a sokak számára kérdéses C-vitamin is megmarad különböző mértékű veszteségekkel. Sok múlik azon is, hogy a kiválasztott termékeknek mi lesz a további sorsa, hiszen ezeket gyakran hőkezelés alá vetjük, ami már jelentősen csökkentheti több vitamin és ásványi anyag szintjét.

Ezeken felül, ami még szintén nagyon fontos a bélbaktériumok számára, hogy a fagyasztott zöldségekben, és gyümölcsökben is található rost. A zöldbab kiváló  B1, és B2 vitaminforrás. Rosttartalma sem elhanyagolható, ami azt jelenti, hogy  100 gramm zöldbabban körülbelül 2,5-3 gramm rost található, kalóriatartalma viszont alacsony; 100 gramm/25-40 kcal. Receptünkben mirelit zöldbabot használtunk fel, amit ötvöztünk friss alapanyagokkal. 

Hozzávalók 1 fő részére:

  • 130 gramm zöldbab

  • 70 gramm koktélparadicsom

  • 35 gramm fetasajt

  • 1 csapott evőkanál tejföl 12%-os

  • 1 kisebb evőkanál olívaolaj

  • Bors

  • Oregánó

Elkészítés:
A zöldbabot puhára főzzük sós vízben, amennyiben fagyasztott terméket használunk, akkor a csomagoláson szereplő információk alapján készítsük el. A koktélparadicsomot és a fetasajtot is apró darabokra vágjuk. A zöldbabot, a paradicsomot, és a szétmorzsolt fetasajtot beleöntjük egy tálba. Ízlés szerint fűszerezhetjük, majd egy evőkanál olíva olajjal és egy evőkanál tejföllel alaposan összekeverjük. Mielőtt megsóznánk kóstoljuk meg, mert a fetasajt nagyon sós, így összeségében már nem biztos, hogy szükség lesz só hozzáadására.

Receptünk lehet egy reggeli része, de ebédhez húsok mellé is tökéletes választás. 

Jó étvágyat kívánunk!