Tudástár

A bélbaktériumok és a D-vitamin közötti kapcsolat

Nemrégiben publikálták a San-Diegoi Egyetem kutatásának eredményét, mely rávilágít arra, hogy nem az számít, hogy mennyi D-vitamint juttatunk be a szervezetünkbe. Sokkal fontosabb, hogy az inaktív prekurzort - mely a vitamin szervezetben raktározott formája - milyen mértékben vagyunk képesek metabolizálni aktív D-vitaminná. Ebben a folyamatban pedig fontos szerep jut az egészséges bélflórának, ugyanis a mikrobiomok sokfélesége a D-vitamin aktív formájával szoros összefüggést mutat. A 25 000 fővel végzett klinikai vizsgálat részleteit legfrissebb bejegyzésünkben adjuk közre.

Összegzés: Legújabb kutatások eredményei feltárták, hogy a bél mikrobióta összetétele összefügg a D-vitamin háztartással, ugyanakkor egészségi status felmérése során nagyon nem mindegy, hogy a D-vitamin mely formáját mérjük.

Bélmikrobióta - az emésztőrendszerünkben élő baktériumok, virusok és egyéb mikroorganizmusok közössége - fontos szerepet játszik az egészségünk fenntartásában és a betegségekre való hajlam alakulásában, amely kapcsolatról alkotott tudásunk az elmúlt évtizedben robbanásszerűen bővült. Ma már széles körben elfogadott tény, hogy a bél mikrobiom nagyobb diverzitása, sokszínűsége általában jobb egészségi statusszal társul.

Szervezetünkben a D-vitamin különböző formákban lehet jelen, de a standard vérvizsgálatok rendszerint csak egyetlen formát mérnek, az inaktív prekurzort, amely a vitaminnak a szervezetben raktározott formája (25(OH)D-vitamin). A vitamin jótékony hatásának kifejtéséhez azonban szervezetünknek az inaktív formát előbb át kell alakulnia az aktív formává (1,25 OH D3).

A San Diego-i Egyetem kutatói idősödő férfiak esetén vizsgálták a D-vitamin és a bél mikrobiom kapcsolatát, és bizonyították, hogy ez a csontok egészsége és védelme szempontjából fontos hormon vérszintje összefüggést mutat a bél mikrobiom összetételével.

Az eredményeket 2020 novemberében a Nature Communications című neves tudományos folyóiratban publikálták. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a mikrobiomok sokfélesége (diverzitása) a D-vitamin aktív formájával mutat szoros összefüggést, ezzel  ellentétben az inaktív prekurzor mennyiségvel nem korrelál.


Korábban több tanulmány igazolta az alacsony D-vitamin-szinttel összefüggésben megemelkedett kockázatot daganatok, a szívbetegségek kialakulása, vagy akár a COVID-19 fertőzés lefolyása szempontjából. Ugyanakkor az eddigi legnagyobb, több mint 25.000 fő bevonásával végzett randomizált kontrollált klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a D-vitamin pótlás nincs hatással az egészségügyi mutatókra, beleértve a szívbetegségeket, a daganatokat vagy akár a csontok egészségét. Ennek az ellentmondásnak a feloldását jelentheti a jelen kutatás eredménye.

A 2000-ben indult multicenter klinikai vizsgálat során elemezték több mint 500 férfi széklet- és vérmintáját.  A résztvevők az Egyesült Államok különböző pontjain élnek, átlagéletkoruk 84 év volt, és a legtöbben jó vagy kiváló egészségi állapotról számoltak be.

A kutatók a mikrobiom vizsgálatára széles körben alkalmazott eljárást, a 16s rRNS szekvenálás technikát alkalmazták a bélflóra elemzésére, a D-vitamin meghatározás során pedig olyan eljárást használtak, amely képes a D-vitamin metabolitok (prekurzor, aktív hormon és bomlástermék) mennyiségi meghatározására.

A kutatás egyik legfontosabb eredménye, hogy leírták az aktív D-vitamin plazmaszintje és a mikrobiom-sokféleség közötti kapcsolatot. Emellett arra is fény derült, hogy 12 speciális baktérium típus nagyobb arányban volt jelen a magas aktív D-vitamin szintet mutató férfiak mikrobiomjában. Ezek többsége butirát-termelő baktérium, amely egy rendkívül fontos, jótékony hatású rövid szénláncú zsírsav, mely szerepet játszik a bél egészséges barrier funkciójának fenntartásában, illetve több betegség kialakulásának megelőzésében.

Mivel a vizsgálatban résztvevő férfiak az Egyesült Államok különböző régióiban éltek, különböző mennyiségű napfénynek voltak kitéve, ami az endogén D-vitamin-termelés szempontjából központi tényező. A várakozásoknak megfelelően a kaliforniai San Diego-ban élő férfiakat érte a legtöbb napsütés, és esetükben volt a legmagasabb a D-vitamin prekurzor formája. Ugyanakkor a kutatás eredményei nem írtak le összefüggést a vizsgált személyek lakóhelye és az aktív D-vitamin hormon szintje között.

A vizsgálat vezetője szerint mindezek alapján úgy tűnik, hogy nem számít, mennyi D-vitamint juttatunk be a szervezetünkbe. Sokkal fontosabb, hogy az inaktív prekurzort milyen mértékben vagyunk képesek metabolizálni aktív D-vitaminná. A kutatás eredményei alapján ebben fontos szerepet játszhat az egészséges bélflóra.

További vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy jobban megértsük a bélbaktériumok D-vitamin anyagcserében betöltött szerepét, és annak meghatározásához, hogy a mikrobióta módosítását célzó hatások hogyan segítenek egészségi állapotunk megőrzésében a D-vitamin háztartáson keresztül.

Forrás:

Robert L. Thomas, Lingjing Jiang, John S. Adams, Zhenjiang Zech Xu, Jian Shen, Stefan Janssen, Gail Ackermann, Dirk Vanderschueren, Steven Pauwels, Rob Knight, Eric S. Orwoll, Deborah M. Kado. Vitamin D metabolites and the gut microbiome in older men. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-19793-8